Burak - właściwości
congerdesign /Pixabay
Autor Aneta Wasilewska - 13 Listopada 2020

Buraki wracają do łask. Dziś ich właściwości są na wagę złota

Obecnie w sklepach i na bazarkach pełno buraków. Warto po nie sięgnąć przy okazji zakupów, ich właściwości są nieocenione.

Buraki są w Polsce jednym z najchętniej wybieranych warzyw. Polacy chętnie jedzą je w zupie, jako surówkę, czy w postaci ćwikły. Warto jednak spożywać także surowe buraki, to właśnie one są najzdrowsze i zawierają najwięcej wartości odżywczych. Dlatego eksperci ds żywienia i dietetycy zalecają, by w okresie jesienno-zimowym wybierać sok z buraka.

Sok z buraka - szklanka pełna zdrowia

Burak czerwony jest źródłem białka, cukru i licznych witamin, do których należą między innymi: witaminy z grupy B, witaminy C, A, E i K, żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, miedź, czy cynk.

Pijąc sok z buraka, można wiele zyskać. Przede wszystkim powinny po niego sięgać osoby cierpiące na anemię. Dzięki substancjom zawartym w burakach zmniejsza się ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, udaru mózgu, choroby niedokrwiennej serca i zawału mięśnia sercowego. Regularne sięganie po soki z buraka, mogą także opóźnić procesy starzenia się organizmu.

Jednak sok z buraka nie jest zalecany wszystkim. Istnieje wiele przeciwwskazań w tym: reumatyzm, kamica nerkowa oraz dna moczanowa. Zawarte w burakach szczawiany mogą jedynie zaostrzyć objawy tych chorób. Tak samo uważać powinny osoby z niskim ciśnieniem.

Sok z buraka z owocami

Przygotowując sok z buraka, warto dodać kilka owoców. Idealne połączenie smaków można uzyskać poprzez dodanie jabłka i kawałka imbiru.

Źródło: Onet

Następny artykuł