ceny
unsplash.com / fot Eric Prouzet
Autor Magdalena Więckowska - 30 Grudnia 2020

GUS zdradził, jak w 2020 roku zmieniły się ceny produktów rolnych. Zestawienie z poprzednim sezonem

Ceny produktów rolniczych w 2020 roku w znaczącej większości były przyczyną wielkich rozczarowań wśród rolników. Główny Urząd Statystyczny opublikował wyniki analizy, z której wynika, że ceny prawie wszystkich produktów rolniczych spadły - wyjątkiem jest pszenica, która kosztuje około 20% więcej niż rok temu.

Ceny ziemniaków czy wieprzowiny osiągnęły natomiast w 2020 roku poziom wyjątkowo niski - czynników odpowiedzialnych za ten stan rzeczy było co najmniej kilka.

Ceny żywności i emocje wśród rolników

O cenach wieprzowiny mówi się, że są najniższe od pięciu lat. Sytuacja hodowców trzody chlewnej jest naprawdę poważna, gdyż produkowanie wieprzowiny staje się po prostu nieopłacalne.

Przyczyną zachwiania cen wielu produktów była niewątpliwie pandemia koronawirusa na całym świecie. Nie bez znaczenia pozostało zagrożenie afrykańskim pomorem świń, ptasią grypą, a także lokalnymi suszami i powodziami.

Główny Urząd Statystyczny stwierdził, że ceny podstawowych produktów rolnych były w 2020 roku niższe o 4,7% w porównaniu do roku 2019. Niechlubny prym w kwestii drastycznego spadku cen wiodła nie tylko wieprzowina, lecz także drób i ziemniaki. Podobnie rzecz miała się z żywcem wołowym czy żytem.

Lubelska policja szukała bez skutku. Postronna osoba znalazła - nigdy nie zapomni widoku na poluLubelska policja szukała bez skutku. Postronna osoba znalazła - nigdy nie zapomni widoku na poluCzytaj dalej

Największymi wygranymi 2020 roku są z pewnością rolnicy uprawiający pszenicę - wzrost cen jest tutaj kosmiczny, gdyż przekroczył próg 20%. Na koniunkturę narzekać nie mogą też producenci mleka.

Szczegóły różnic cenowych

Kwoty przedstawione przez Główny Urząd Statystyczny za 2020 rok są - rzecz jasna - uśrednione. W listopadzie za ziemniaki w skupie płacono 30,67 zł/dt - czyli o 22,8% mniej niż przed rokiem w analogicznym okresie.

Cena żywca wieprzowego oscylowała wokół 4,18 zł/kg, co wyniosło 28,8% spadku w skali ostatnich dwunastu miesięcy.

W przypadku drobiu ceny w skupach w 2020 roku spadły o 11,2% - 1 kilogram wart był 3,36 zł. Żywiec wołowy kosztował 6,40 zł/kg, czyli o 0,7%mniej niż przed rokiem.

Wzrost z pewnością zauważyli mleczarze - za litr mleka w skupie płacono 1,50 zł, tj. 8,5% więcej niż rok wcześniej.

Pszenica kosztowała w 2020 roku o 20,5% więcej niż w poprzedzającym sezonie (82,30 zł/dt), żyto - o 10,2% więcej (59,88 zł/dt), jęczmień - tylko o 0,3% więcej (66,42 zł/dt), pszenżyto - więcej o11,8% (67,14 zł/dt), owies - więcej o 7,8% (62,40 zł/dt), a kukurydza - 5,9% mniej (54,49 zł/dk).

Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:

Następny artykuł