ciepłe lody
commons.wikimedia.org / SpiderMum
Autor Magdalena Więckowska - 17 Listopada 2020

Ciepłe lody przypominają czasy PRL-u. Jedliście ten uwielbiany deser?

Ciepłe lody przez lata były jednym z największych przysmaków dzieci i dorosłych. Cieszyły się wielką popularnością nie tylko w czasach PRL-u, ale również w latach 90. XX wieku. Czasami w supermarketach i cukierniach nadal można znaleźć pojedyncze sztuki ciepłych lodów, które smakują wyśmienicie zwłaszcza wtedy, kiedy robi się zbyt chłodno na “prawdziwe” lody.

Ciepłe lody przypominają urocze chwile dzieciństwa. Wielu z nas pamięta, gdy podczas wyjść z dziadkami do cukierni lub piekarni kupowane były całe tacki ciepłej pianki w waflach. Czujecie ten smak?

Ciepłe lody - niezapomniany smak

Choć - technicznie rzecz ujmując - ciepłe lody wcale nie są lodami, to niegdyś cieszyły się równie dużą popularnością, co ich zimne odpowiedniki.

Są to słodycze o sporej liczbie kalorii - jeden lód ma około 200-250 kcal. Na szczycie znajduje się słodka piana, która powstaje z zaparzonej syropem piany z białek.

Jest ona umieszczona w pszennym wafelku, co całemu deserowi nadaje wygląd podobny do tradycyjnych włoskich lodów.

Ciepłe lody na zimne dni

Słodycze te znakomicie smakują jedzone samodzielnie, lub razem z kawą. W większości przypadków pianka na szczycie ciepłych lodów jest pokryta czekoladą (zazwyczaj mleczną, choć zdarza się też biała, czy nawet kolorowa!), a czasem również przyozdobiona jest orzeszkami.

Czy Polacy nadal jedzą ciepłe lody? Niemcy i Duńczycy mają swoje odpowiedniki polskiego przysmaku, jednakże mają one bardziej ciągnącą konsystencję i nie używa się do ich wyrobu wafelków.

Następny artykuł