cukier
ARKADIUSZ ZIOLEK/East News
Autor Magdalena Więckowska - 3 Lutego 2021

Ile cukru wyprodukowano w Polsce? Podsumowanie kampanii 2020/2021

Producenci cukru podsumowali sezon 2020/2021, wskazując, iż zakupiono większą ilość korzeni buraka cukrowego, jednakże wytworzono z nich mniej cukru, niż miało to miejsce w poprzednim sezonie.

Końcowe wnioski z kampanii cukrowniczej przedstawił Związek Producentów Cukru.

Podsumowanie Związku Producentów Cukru

Na stronie internetowej Związku Producentów Cukru w Polsce możemy przeczytać:

Kampania cukrownicza 2018/2019 rozpoczęła się 25 sierpnia 2018 r. w cukrowni Glinojeck, należącej do Pfeifer & Langen Polska S.A. Zakończenie miało miejsce 18 stycznia 2019 roku, a dokonała go cukrownia w Gostyniu, także należąca do wyżej wspomnianego koncernu.

We wpisie odwołano się również do czasu trwania kampanii w poprzednim sezonie:

Rolnik nie chciał oddać swojej ziemi pod gazociąg. Zatrzymała go policjaRolnik nie chciał oddać swojej ziemi pod gazociąg. Zatrzymała go policjaCzytaj dalej

Średni czas trwania kampanii u wszystkich czterech producentów wyniósł ponad 117 dni, co jest wynikiem mniejszym od zeszłorocznego o 11 dni.

Warto dodać, iż w omawianym sezonie średni plon buraków z jednego hektara wyniósł 59,69 ton. ZPC zauważa, że wynik ten jest wyraźnie mniejszy w porównaniu do danych z ostatnich trzech lat. Wtedy to średnie wyniki z hektara mieściły się w granicach od 66 do 68 ton warzyw.

Ile ton cukru wyprodukowano w Polsce? ZPC podaje, iż osiągnięto pułap 2 191 345,88 ton - jest to niestety niższy wynik od pierwotnych prognoz.

Odwołanie do rolników

ZPC zaznaczył, iż w świeżo zakończonej kampanii cukrowniczej podpisano umowy na uprawę i dostawę buraków cukrowych z 32 989 rolnikami. Od wszystkich przedsiębiorców rolnych kupiono w sumie 14 301 812,59 ton warzyw. W podsumowaniu dodano:

Pomimo mniejszego skupu buraków cukrowych, w tym roku obszar upraw był wyższy niż rok wcześniej o 7140 ha i wyniósł 239.441,53 ha.

Warto dodać, że na przestrzeni lat systematycznie zwiększa się średnia powierzchnia gruntów, na których uprawia się buraki cukrowe. W sezonie 2020/2021 osiągnęła ona wartość 7,75 hektarów.

Pogoda w zamkniętym właśnie sezonie sprawiała problemy głównie przez momenty suszy i powodzie. Problemem dla plantatorów był również szkodnik zwany szarkiem komośnikiem. Jego populacja zwiększyła się głównie ze względu na wysokie temperatury i brak opadów.

Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:

Źródło: cukier.org.pl

Następny artykuł