danie
commons.wikimedia.org / fot. Theresa Power
Autor Magdalena Więckowska - 25 Listopada 2020

Kto wie, jak nazywa się danie na zdjęciu? Przepyszne, choć nie wszędzie znane

Dania kuchni polskiej są często bardzo podobne do tych, które można spotkać w Rosji, Ukrainie czy Białorusi. Jednym z mniej znanych, lecz bardzo efektownych potraw w kuchni polskiej i wschodniej jest kulebiak. Od pewnego czasu spod strzech zaczął wchodzić na salony i być obecny na kartach dań ekskluzywnych restauracji.

Danie to może wydawać się proste w przyrządzeniu, lecz nic bardziej mylnego - do zrobienia perfekcyjnego kulebiaka trzeba nieco wprawy i doświadczenia.

Danie ze wschodu

W Polsce tradycyjnego kulebiaka z rodowodem na wsi można zjeść w północno-wschodniej części kraju. Poza tym jest to danie rozpowszechnione w całej wschodniej części Europy - Ukrainie, Białorusi i Rosji.

Jest to wypiek z ciasta podobnego do tego, z którego robi się pieczone pierogi. Kształt ma walcowaty, tak, że po przyrządzeniu kroi się go na szerokie plastry i w ten sposób serwuje.

Rozmaite nadzienia

Tradycyjnie na wsiach przyrządzało się kulebiak z nadzieniem mięsnym, rybnym lub warzywnym.

Obecnie kucharze w restauracjach potrafią zrobić je w wersji wegańskiej czy wegetariańskiej z użyciem składników typowych dla kuchni z kompletnie innych części świata.

Kulebiak jest niezwykle wdzięczną potrawą, która dzięki rozmaitym nadzieniom może całkowicie odmienić swoje oblicze. Jedno jest pewne - kto raz spróbuje dobrze zrobionego kulebiaka, ten z pewnością będzie marzył o dokładce.

Następny artykuł