Drób - analizy
Zahaoha/Pixhere
Autor Aneta Wasilewska - 12 Października 2020

KIPDIP wydała specjalny komunikat. Straty są ogromne, mogą być jeszcze większe

Niestety, straty są ogromne, ale mogą być jeszcze większe. Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz wydała ważny komunikat. Drób w Polsce sprzedawał się o wiele gorzej.

Drób w kraju sprzedawał się o wiele gorzej, niż w poprzednich latach. Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz wydała w sprawie ważny komunikat. Niestety, straty dla całej branży mogą być jeszcze większe.

Niesamowita maszyna, która może zmienić rolnictwo. Czeka nas rewolucja?Niesamowita maszyna, która może zmienić rolnictwo. Czeka nas rewolucja?Czytaj dalej

Nie ma dobrych wiadomości. KIPDIP wydał specjalny komunikat

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz oszacowała, że przez pierwsze siedem miesięcy 2020 roku, polskie firmy drobiarskie straciły aż 675 milionów złotych tylko na samym eksporcie. Niestety, to nie wszystko, jeżeli sprawdzą się prognozy KIPDIP, w ostatnim kwartale bieżącego roku będzie jeszcze gorzej, a łączne ubytki w przychodach eksporterów drobiu wyniosą nawet do 1,5 miliarda złotych. Dlaczego doszło do takiego spadku wyników w branży mięsa drobiowego? Analitycy z KIPDiP wskazują, że za wszystko odpowiedzialna jest pandemia, przez którą drastycznie spadły zamówienia z hoteli i restauracji. Drób nie był tez wysyłany za granicę.

- Ktoś słabo zorientowany mógłby powiedzieć, że pandemia koronawirusa wyrządziła polskiemu drobiarstwu jedynie nieznaczne szkody. Liczony w tonach eksport mięsa drobiowego spadł bowiem od stycznia do lipca tylko o 3,7 procent. Jeśli jednak na wywóz zagraniczny spojrzymy od strony wartościowej, to okaże się, że ubytek wynosi ponad 10 procent. Prawdziwy dramat widać jednak przy porównaniu tegorocznych i zeszłorocznych przychodów ze sprzedaży zagranicznej. Do przedsiębiorstw drobiarskich trafiło aż o prawie 151 milionów euro mniej. Ta dziura wynika z mniejszej sprzedaży oraz – co gorsze – z drastycznego obniżenia marży sprzedażowych – wyjaśniła Katarzyna Gawrońska, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

DZISIAJ GRZEJE:
1. Dostrzegł zmieniające się nastroje konsumentów. Teraz pracuje nad stworzeniem mięsa z ziemniaków
2. Nawet 74 tys. Polek może załapać się na dodatkowe pieniądze. Trzeba tylko pilnować terminów
3. W końcu dobra wiadomość. Rolnicy zarobią o wiele więcej niż wcześniej

Drób z Polski na rynkach światowych

- Oznacza to, że ten sektor gospodarki ma bardzo ograniczoną zdolność do przystosowywania się do zmieniających się warunków i na przykład ograniczania produkcji w sytuacji kurczącego się popytu. – Straty w eksporcie w sposób perfekcyjny pokazują dominującą obecnie w polskim drobiarstwie strategię. Polega ona na utrzymywaniu wysokiej produkcji, co powoduje, że jedyna możliwość skutecznej sprzedaży to istotna obniżka cen. Boimy się, że to podejście będzie działało tylko krótkookresowo. Na dłuższą metę skutki takiego postępowania mogą być opłakane - dodała Katarzyna Gawrońska.

Drób sprzedany od początku roku do lipca na rynki zagraniczne wyniósł 1 mld 346 mln euro. Przed rokiem tak kwota wyniosła 1 mld 496 mln euro. Patrząc na masę sprzedanego mięsa do innych krajów, różnica wyniosła jedynie 32 tys. ton, na korzyść ubiegłego roku.

Na rolników zostanie nałożony nowy obowiązek? Ma dotknąć każdego posiadacza psówNa rolników zostanie nałożony nowy obowiązek? Ma dotknąć każdego posiadacza psówCzytaj dalej

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Zostały Ci ziemniaki z wczorajszego obiadu? Zrób z nich przepyszne pyry z gzikiem, rodzina będzie błagać o dokładkę
  2. Jeżyk pochwalił się nadzwyczajnym talentem. Gdyby nie hitowe wideo, nikt by nie uwierzył, że tak potrafi
  3. Przyczyna jego pojawienia się to tajemnica. Tropikalny zabójca w Odrze
  4. Program "Premie dla młodych rolników" i zakup maszyny. Wiadomo, za co nie będzie pieniędzy
  5. Już wiadomo: komitet rolników przedstawia twarde żądania. Chcą potężnych zmian
  6. Uczniowie natychmiast odesłani na naukę zdalną. Nie było innego wyjścia, nauczyciele WF-u mają koronawirusa

Źródło: Portal Spożywczy

Następny artykuł