gis
pixabay.com
Autor Magdalena Więckowska - 5 Stycznia 2021

Jedna partia sera wycofana. GIS ostrzega przed zakażeniem listeriozą

GIS wydał publiczne ostrzeżenie dotyczące sera góralskiego, w którym wykryto bakterię Listeria monocytogenes. Kwestia dotyczy jednej partii produktu.

GIS podaje, iż chodzi o Ser góralski Mała Gałka Wędzona Balser. Osoby, które zakupiły towar, nie powinny go spożywać.

GIS i ostrzeżenie ws. sera góralskiego

Ser, o którym mowa, to Ser góralski Mała Gałka Wędzona Balser. By móc zidentyfikować produkt, w którym wykryto bakterię Listeria monocytogenes podajemy numer partii: 12090.

Data trwałości to 6 lutego 2021 roku, a jedna sztuka sera waży 180 g. Jak podaje portal farmer.pl, producentem sera jest PPHU Balser Marian Górz.

Weterynaryjnym numerem identyfikacyjnym firmy jest 12111604.

Najnowsze wieści pogodowe. Od czwartku możliwa diametralna zmiana pogodyNajnowsze wieści pogodowe. Od czwartku możliwa diametralna zmiana pogodyCzytaj dalej

Listerioza

Choroba, za którą odpowiedzialne są bakterie Listeria monocytogenes występuje głównie u noworodków, kobiet w ciąży, seniorów, osób osłabionych, z chorobami nowotworowymi i marskością wątroby.

Ryzyko zakażenia jest niewielkie, lecz w razie jego wystąpienia może doprowadzić do poważnych konsekwencji, takich jak posocznica listeriozowa.

Choroba może zaatakować również osoby, które nie miały wcześniejszych problemów ze zdrowiem. Zarazić się można poprzez spożywanie m. in. surowych owoców i warzyw, niepasteryzowanego nabiału.

Obecność bakterii wykryło badanie Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Powiatowy lekarz weterynarii w Nowym Targu rozpoczął postępowanie administracyjne, w celu wydania decyzji o nakazie poprawy wszelkich nieprawidłowości w produkcji.

Obecnie trwają działania nad wycofaniem produktu ze sklepów.

Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:

Następny artykuł