GIS - mięso
rolnikinfo.pl
Autor Aneta Wasilewska - 30 Października 2020

Popularne mięso skażone. GIS ostrzega: pod żadnym pozorem nie należy go spożywać

GIS wydał pilny komunikat w sprawie skażonego mięsa. Konsumenci nie powinni go spożywać, znajdują się w nim groźne dla zdrowia i życia bakterie.

GIS wydał pilne ostrzeżenie w sprawie jednego z popularnych produktów mięsnych. Niestety, produkt skażony.

Ostrzeżenie GIS: groźna bakteria w popularnym produkcie

Zgodnie z informacją zamieszczoną na oficjalnej stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego w produkcie "Tatar wołowy” wyprodukowany przez zakład produkcyjny: „SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Kole wykryta została groźna bakteria. Mowa o Escherichia coli, która wytwarza toksynę Shiga. Niestety zakażenie bakterią STEC może mieć fatalne skutki dla zdrowia i życia.

Zakażenie bakterią, która pojawiła się w produkcie "Tatar wołowy” wyprodukowany przez zakład produkcyjny: „SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Kole może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może pojawić się pogorszenie stanu zdrowia, które będzie się objawiać jako hemolityczno-mocznicowy albo zakrzepowa plamica małopłytkowa.

W komunikacie GIS zaznaczono, w których dokładnie produktach wykryto groźną bakterię. Szczegóły tych produktów to:

Nazwa produktu: „Tatar wołowy”, 200 g, Numer partii: 02891 02892K, Termin przydatności do spożycia: 29.10.2020, Wyprodukowano przez: SOKOŁÓW S.A. Aleja 550-Lecia 1 08-300 Sokołów Podlaski zakład produkcyjny: „SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Kole, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30090201 WE.

GIS wydał zalecenia dla konsumentów

Zgodnie z zaleceniami GIS konsumenci nie powinni spożywać produktów z partii, o których mowa w oficjalnym komunikacie. Niestety, gdyby doszło do spożycia produktów z danej partii, zaleca się jak najszybszy kontakt z lekarzem.

W sprawie skażonego mięsa zainterweniował już Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Starachowicach, który o zdarzeniu powiadomił Powiatowego Lekarza Weterynarii. Co więcej, trwa już postępowanie wyjaśniające. Dodatkowo pojawiła się już wiadomość, że Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kole niezwłocznie po otrzymaniu informacji o skażonych produktach, przeprowadził kontrolę, dzięki której będzie możliwe ustalenie szczegółowych informacji w sprawie tego, jak doszło do pojawiania się bakterii w wyszczególnionych partach tatara wołowego.

2. Prawie 500 księży w mundurówce. Średnio zarabiają po kilka tysięcy złotych

3.W końcu dobra wiadomość. Zasady zostały zmienione, jeszcze więcej osób skorzysta z dodatkowych pieniędzy

- Producent zgodnie z Rozp. 2073/2005 w ramach kryteriów bezpieczeństwa żywności bada produkt w kierunku obecności Salmonella oraz Listeria monocytogenes oraz w ramach kryteriów higieny procesu w kierunku E.coli. Badania w kierunku E.coli STEC nie są wymagane przez obowiązujące prawo, jednakże Producent wykonuje te badania pobierając wycinki z półtusz wołowych - pojawiła się informacja od producenta ,SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Kole na stronie GIS.

Źródło: Agronews, GIS

Następny artykuł