
GIW: Kolejny kraj wprowadza zakaz eksportu z Polski
Zgodnie z najnowszym komunikatem Głównego Inspektoratu Weterynarii, kolejny kraj nałożył na Polskich producentów zakaz eksportu. Zakaz obowiązuje ze skutkiem natychmiastowym.
W związku z występowaniem na terenie Polski HPAI (ptasiej grypy) kolejny kraj wprowadził zakaz eksportu.
Zakaz eksporu
- W dniu 03 stycznia 2021 r. za pośrednictwem polskiej placówki dyplomatycznej w Manili, GIW został poinformowany o wprowadzeniu przez służbę weterynaryjną Filipin zakazu eksportu ptactwa domowego i dzikiego oraz produktów z nich pozyskanych, w tym mięsa drobiowego, piskląt jednodniowych i nasienia z całego terytorium Polski - przekazał Główny Inspektorat Weterynarii.
Zgodnie z oficjalnymi informacjami, procedury importowe zostały wstrzymane ze skutkiem natychmiastowym.
Co więcej, przesyłki zawierające towary, o których jest mowa wyżej (z wyjątkiem produktów poddanych obróbce termicznej), zostaną zatrzymane i skonfiskowane przez filipińską służbę w portach wejścia na rynek.
- Mrożone mięso drobiowe z datą uboju/przetwarzania 21 dni przed wybuchem ognisk HPAI (tj. w dniu 10 listopada 2020 r. i wcześniej) zostanie wpuszczone na rynek Filipin, zgodnie z wymogami kwarantanny. Import produktów mięsnych drobiowych jest objęty zasadami ujętymi w artykułach 10.4.19, 10.4.20, 10.4.26 Kodeksu Zdrowia Zwierząt Lądowych OIE - zaznacza GIW.
Ptasia grypa w Polsce i na świecie
Pierwsze ognisko ptasiej grypy w 2021 roku zostało potwierdzone już 4 stycznia. Więcej na ten temat można znaleźć >tutaj<.
Jak informowaliśmy wcześniej,zakaz wwożenia drobiu dla 11 województw wprowadziła także Republika Białorusi.
Niestety, dramatyczna sytuacja związana z wirusem ptasiej grypy ma miejsce we Francji, gdzie podjęto decyzję o masowej likwidacji drobiu.
Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:
- Wzrasta podatek od psa. Rolnicy mogą uniknąć opłaty
- Ministerstwo rolnictwa zabrało głos ws. emerytów ubezpieczonych w KRUS. Chodzi o zmianę przepisów
- Czy rolnicy są bogaci? Wyjaśniamy, jak jest naprawdę
Źródło: Główny Inspektorat Weterynarii