Główny Lekarz Weterynarii - komunikat
Bicanski/Pixinio
Autor Aneta Wasilewska - 18 Lutego 2021

Główny Lekarz Weterynarii wydał komunikat ws. "testerów żywności". Łatwo o błędy w pomiarach

Główny Lekarz Weterynarii wydał komunikat w sprawie badań zawartości azotynów i azotanów w żywności pochodzenia zwierzęcego. - W przypadku stosowania „testerów żywności” wyniki badań nie są wiarygodne - informuje.

- Główny Lekarz Weterynarii informuje, że jedynie wyniki badań uzyskane za pomocą zwalidowanych metod analitycznych mogą być wiarygodnym źródłem danych dotyczących zawartości azotanów i azotynów w środkach spożywczych - przekazano.

"Testery żywności" wyniki nie są wiarygodne

W ocenie Głównego Lekarza Weterynarii stosowanie "testerów żywności" wiąże się z możliwością wystąpienia dużego błędu pomiarowego.

- W przypadku stosowania „testerów żywności” wyniki badań nie są wiarygodne, gdyż urządzenia te nie spełniają wymogów dla przyrządów pomiarowych. Nie zostały bowiem przeprowadzone badania sprawdzające dokładność pomiarów tych urządzeń w odniesieniu do świeżego mięsa, surowych wyrobów mięsnych ani produktów mięsnych przetworzonych, takich jak parówki czy wędliny, a wykorzystywana w tych urządzeniach metoda badania jest obarczona dużym błędem pomiaru - zaznacza Główny Lekarz Weterynarii.

Policyjny pościg za ciągnikiem. Nietrzeźwy rolnik w przyczepce przewoził wnuczkęPolicyjny pościg za ciągnikiem. Nietrzeźwy rolnik w przyczepce przewoził wnuczkęCzytaj dalej

Stosowanie azotanów i azotyn

Jak przypomina Główny Lekarz Weterynarii, E249-E252, czyli azotany i azotyny sodu i potasu dozwolone są do stosowania jako dodatki do żywności w Unii Europejskiej.

- Wykorzystuje się je w produktach mięsnych, rybnych, a także w serach celem zahamowania wzrostu mikroflory niepożądanej, a w szczególności bakterii Clostridium botulinum, która wytwarza silną toksynę zwaną jadem kiełbasianym - zaznaczono.

Co więcej, po ponownej ocenie bezpieczeństwa potwierdzono, że nie ma potrzeby zmiany ustanowionych wcześniej limitów.

- W 2017 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności przeprowadził ponowną ocenę bezpieczeństwa wykorzystywania azotanów i azotynów jako dodatków do produktów żywnościowych, w wyniku której stwierdził, że nie ma konieczności zmiany ustalonych wcześniej limitów dotyczących dawkowania tych substancji w produktach żywnościowych - informuje GLW.

Zapraszamy na Twittera Rolnik Info twitter.com/rolnikinfo

Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:

Źródło: Główny Inspektorat Weterynarii

Następny artykuł