gotowanie
Rio Lecatompessy / unsplash.com
Autor Magdalena Więckowska - 16 Października 2020

Błąd, który Polacy popełniają każdego dnia przy gotowaniu jajek. Efekt jest opłakany

Gotowanie jajek to jedna z podstawowych czynności w kuchni, jednakże okazuje się, że większość z nas nie zdaje sobie sprawy, jakie są podstawowe zasady chroniące nas przed opłakanymi skutkami złego przygotowania tego produktu. Jajka można smażyć i gotować, i za każdym razem popełniać te same błędy. Jak to możliwe, że tak popularny składnik codziennej diety tylu ludzi nadal jest kulinarnym wyzwaniem, przy którym łatwo o pomyłkę?

Gotowanie jajek lubi precyzję i świadomość tego, co chcemy uzyskać - nie ma tutaj miejsca na bezwiedne działanie. Perfekcyjnie ugotowane jajka otrzymamy tylko wtedy, gdy poświęcimy im należytą uwagę.

Gotowanie jajek

Jajka gotowane są wspaniałym składnikiem, który pomoże w utrzymaniu odpowiedniej wagi. Ponadto zawierają witaminy A, D, E, K, a także B2 i B12. Pozornie najprostszym sposobem ich przygotowania jest ugotowanie w skorupce na twardo. Całą masa ludzi jest przekonana, że w tym przypadku - odwrotnie niż ma to miejsce przy gotowaniu jajek na miękko - czasu wcale nie trzeba tutaj pilnować. Nic bardziej mylnego - przy przygotowaniu jajek na twardo zegarek na pewno się przyda. Dlaczego? Głównym powodem jest ryzyko przegotowania jaj. Stają się one wtedy zielone naokoło żółtek, co wprawdzie nie wpływa na smak, ale wygląda wyjątkowo nieestetycznie. Maksymalny czas gotowania to 8 minut.

Inne sposoby na ugotowanie jajek

Innym, bardziej skomplikowanym sposobem przygotowania kurzych jaj są jajka w koszulkach. Sekretem sukcesu jest tutaj spora ilość wody w garnku (minimum 15 centymetrów), a także dodatek octu i soli w wodzie. Jajko należy rozbić na talerzyk lub do małej miseczki i delikatnie włożyć do gotującej się wody, którą uprzednio wprowadza się w wirowanie za pomocą łyżki. Warto pamiętać, by woda nie bulgotała zbyt mocno, bowiem pęcherzyki powietrza mogą zniszczyć strukturę ścinającego się białka. Jajka w koszulkach świetnie smakują jako składnik tostów. Początkowo nie jest łatwo uzyskać idealny efekt, ale z pewnością warto próbować swoich sił, gdyż jajka są nieocenionym składnikiem zdrowej, zbilansowanej diety.

Następny artykuł