Grzegorz Puda - sektor wołowiny
rolnikinfo.pl
Autor Aneta Wasilewska - 3 Grudnia 2020

Grzegorz Puda zabrał głos ws sektora wołowiny. Minister rolnictwa przedstawił, jakie działania podejmowane są dziś przez MRiRW

Grzegorz Puda, szef resortu rolnictwa we wtorek gościł podczas konferencji BovINE. Podczas spotkania minister rolnictwa wymienił, jakie działania są podejmowane przez MRiRW w sektorze wołowiny. Szef resortu zaznaczył, że jest otwarty na współpracę z branżą i sugestie możliwych do podjęcia działań.

Grzegorz Puda, minister rolnictwa i rozwoju wsi już na samym początku grudnia przedstawił działania planowane do realizacji przez resort rolnictwa na rzecz sektora wołowiny. Działania pomocy dla ważnej i perspektywicznej branży zostały przedstawione podczas konferencji organizowanej przy współpracy z BovINE (Beef Innovation Network Europe). Podczas spotkania „Zrównoważona hodowla wołowiny: polityka i praktyka w kontekście Europejskiego Zielonego Ładu” padło wiele ważnych informacji dla przedstawicieli całego sektora.

- To ważna inicjatywa sektorowa, polegająca na promowaniu skutecznej współpracy w Europie i wspólnym podejmowaniu coraz bardziej złożonych wyzwań - zaznaczył Grzegorz Puda.

Przypomnijmy, BovINE Innovation Network Europe to unikatowa w Europie sieć, która zrzesza 255 000 gospodarstw rolnych w sektorze wołowiny w UE, skupiając się wyłącznie na ich potrzebach.

Kombajn na polu zaczął się zapadać. Rolnik pobladł, gdy odkrył przyczynęKombajn na polu zaczął się zapadać. Rolnik pobladł, gdy odkrył przyczynęCzytaj dalej

Teksty wybrane dla Ciebie:

Grzegorz Puda: dyskusja w Unii Europejskiej i WPR

- Bieżąca dyskusja na forum UE na temat sektora rolnego toczy się w oparciu o szereg ważnych dokumentów, które będą miały istotny wpływ na kondycję i przyszłość produkcji zwierzęcej i przetwórstwa w UE - zaznaczył Grzegorz Puda.

Zdaniem Grzegorza Pudy, Europejski Zielony Ład i między innymi strategia na rzecz ograniczenia emisji metanu, będzie przynosiła skutki dla całej branży. Dodatkowo poruszono kwestię strategii „Od pola do stołu”, która nie tylko poprawi dobrostan zwierząt, ale i zredukuje zużycia pestycydów, antybiotyków i nawozów. A to jak wiadomo, pociągnie za sobą konieczność dostosowania technologicznego, za którym będą stać wysokie koszty.

Grzegorz Puda podczas spotkania zaznaczył także, że wciąż trwają prace nad kształtem Wspólnej Polityki Rolnej.

- Równolegle do prac legislacyjnych na poziomie UE, w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadzone są prace nad przygotowaniem krajowych dokumentów kierunkowych, a jednym z nich jest Plan strategiczny WPR na lata 2021-2027 - zaznaczył.

- Zgodnie z projektem rozporządzenia dotyczącym planów strategicznych, w ramach nowego systemu płatności bezpośrednich UE nadal będzie można przyznawać wsparcie związane z produkcją, w tym w sektorach wołowiny i cielęciny oraz mleka i przetworów mlecznych. Minister zaznaczył, że przygotowując krajowy Plan strategiczny, analizowane są różne warianty zastosowania wsparcia do bydła i krów w kolejnych latach - można dowiedzieć się z relacji spotkania, która została umieszczona na stronie ministerstwa.

Działania w sektorze wołowiny

- Silne ekonomicznie rodzinne gospodarstwa rolne są warunkiem zachowania zrównoważonego modelu polskiego i europejskiego rolnictwa. To kierunek zgodny z polityką naszego rządu, ale też ze strategią UE. Dzięki prowadzeniu gospodarki niskoemisyjnej chroniącej zasoby biologiczne dla następnych pokoleń gospodarstwa te przyczyniają się do osiągania celów środowiskowych i klimatycznych. Takie podejście wynika również z krajowej Strategii zrównoważonego rozwoju wsi, rolnictwa i rybactwa 2030. Działania te, również w sektorze wołowiny, obejmują m.in. podpisywanie umów kontraktacyjnych czy kilka rodzajów wsparcia dla rolników i sektora mikro, małych i średnich przedsiębiorstw, prowadzących działalność gospodarczą w zakresie przetwarzania produktów rolnych - przekazał Grzegorz Puda.

Dodatkowo Grzegorz Puda przypomniał, że już od 2008 roku w Polsce funkcjonuje krajowy system jakości żywności obejmujący wołowinę - Quality Meat Program, który został opracowany z inicjatywy Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

Na koniec wystąpienia, Grzegorz Puda zapewnił wszystkich, że dalsze propozycje działań będą wypracowywane w zależności od potrzeb zgłaszanych przez branżę, a także przez wyzwania, jakie będą stawiać polscy i europejscy producenci.

- Jestem otwarty na konstruktywną współpracę z branżą i na sugestie możliwych działań, które przyczyniałyby się do wzmacniania sektora - zaznaczył Grzegorz Puda.

Od 30.11 nowy nabór wniosków o dotacje. Nawet 500 tys. pomocy finansowejOd 30.11 nowy nabór wniosków o dotacje. Nawet 500 tys. pomocy finansowejCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

Źródło: MRiRW

Następny artykuł