grzyby
pixabay.com
Autor Magdalena Więckowska - 17 Listopada 2020

Kto z was suszy grzyby w domu? Świetna opcja, by zachować leśny przysmak na długi czas

Grzyby są wspaniałym dodatkiem kulinarnym do tysiąca różnych dań. Ich bogaty, głęboki smak potrafi zamienić nawet prostą potrawę w prawdziwe arcydzieło. Poza świeżymi grzybami, łatwo dostępnymi od późnego lata do jesieni, popularne jest także domowe suszenie grzybów. Zajęcia tego podejmują się zazwyczaj osoby mieszkające na wsi, które bez problemu mają dostęp do grzybów z okolicy swojego zamieszkania.

Grzyby składają się w 90% z wody, toteż po wysuszeniu stają się bardzo małe i lekkie. Nic zatem dziwnego, że na sklepowych półkach potrafią być bardzo drogie. Wiele osób jednak wie, że nie ma nic lepszego niż własnoręcznie ususzone grzyby.

Grzyby suszone

Nie każdy grzyb nadaje się jednak do tego, by go ususzyć. Najlepiej nadają się do tego te gatunki, których kapelusze są twarde i mają zbity miąższ.

Najczęściej wśród suszonych grzybów możemy spotkać podgrzybki i prawdziwki.

W suszonych grzybach chyba najbardziej ceni się fakt, że po namoczeniu i skomponowaniu z daną potrawą smakują i pachną tak samo jak ich świeże odpowiedniki.

Ostrzeżenie

To, że grzyby są ususzone nie sprawia, że ewentualne zagrożenie zatruciem jest mniejsze niż w przypadku świeżych grzybów.

Pamiętajmy, że lepiej unikać kupowania suszonych grzybów z anonimowych straganów, gdzie dany produkt nie posiada atestu od wyspecjalizowanego grzyboznawcy.

Być może atestowane grzyby będą droższe, lecz z pewnością nasze zdrowie i życie jest warte więcej niż chwila kulinarnej przyjemności.

Następny artykuł