grzyby
libreshot.com
Autor Magdalena Więckowska - 24 Września 2020

Czy potrafisz odróżnić te dwa grzyby? Większość z nas nie dostrzega najważniejszego szczegółu

Grzyby są skarbem polskich lasów, a ich zbieranie - naszym sportem narodowym. Wielu z nas przyzna, że w tych stwierdzeniach nie ma ani trochę przesady, bowiem trudno szukać kogoś, kto nie był nigdy na grzybobraniu. Nie każdy z nas jest jednak zapalonym grzybiarzem. Wśród entuzjastów zbierania leśnych trofeów są ci, którzy są prawdziwymi znawcami grzybów, jak i ci, którzy czują, że arkana mykologii są im nieco obce.

Grzyby potrafią być nieziemsko dobrym przysmakiem kulinarnym, ale jednocześnie śmiertelnym zagrożeniem. Niestety popularne odmiany grzybów mają swoje fałszywe odpowiedniki, które łatwo pomylić. Kto z was potrafi odróżnić dwa grzyby opisywane w artykule?

Grzyby i ryzykowne decyzje

Jeden z najpopularniejszych grzybów występujących w europejskich lasach to borowik szlachetny. Zna go niemal każdy, bo wygląda niezwykle klasycznie: brązowy kapelusz i jasna nóżka. Okazuje się, że ma on sobowtóra, który usilnie próbuje udawać go pod każdym względem. Jest to goryczak żółciowy, zwyczajowo zwany szatanem. Na szczęście nie jest aż tak niebezpieczny jak muchomory, bowiem niejadalny jest głównie dlatego, że ma potwornie gorzki smak. Nie zaleca się jednak samodzielnych prób jedzenia tego grzyba. Szatany pojawiają się w lasach od czerwca do października i potrafią sporo napsocić w koszykach niezbyt doświadczonych grzybiarzy.

Różnice między dwoma gatunkami

Różnica między szatanem a borowikiem jest dla oka minimalna: goryczak ma bladoróżowy miąższ kapelusza, podczas gdy jego jadalny konkurent - żółty lub biały. Niektórzy mówią, że od takiego grzyba można oderwać kawałek kapelusza i dotknąć miąższu językiem. Jeśli smak okaże się gorzki, nie ma wątpliwości - mamy do czynienia z goryczakiem, którego najlepiej pozostawić w jego leśnym domu.

Następny artykuł