
Genialne triki na wykorzystanie jabłek. Zimowe wieczory z owocowymi przetworami będą smakowały wyśmienicie
Jabłka warto wykorzystywać na wiele sposobów, by cieszyć się z nich już na jesieni i zimą. Mamy kilka propozycji na to, jak wykorzystać bogate w witaminy owoce.
Jabłka można wykorzystywać na wiele sposobów. Z pewnością wszyscy, którzy mają do nich łatwy dostęp, znają niektóre z tych propozycji. Warto przygotować przetwory teraz, by cieszyć się fantastycznymi produktami w zimowe dni.
Wykorzystaj jabłka na domowy sok i kompot
Do przygotowania domowego soku jabłkowego potrzebujesz antonówek i cukru. Przygotowanie rozpocznij od umycia owoców, usunięcia z nich ogonków i gniazd nasiennych. Pamiętaj, by ich nie obierać. Tak przygotowane jabłka przepuść przez sokowirówkę. Gotowy sok przelej do garnka, zagotuj, zdejmij szumowiny i opcjonalnie dodaj cukru. Jeszcze wrzący sok przelej do wyparzonych słoików lub butelek.
Zimowy kompot jabłkowy przygotujesz z:
- 2 kg kwaśnych jabłek
- 500 g cukru
- 2 litrów wody
- soku z 2 cytryn
- kilku goździków, kory cynamonu.
Przygotowanie rozpocznij od umycia, ubrania i usunięcia gniazd z jabłek. Następnie przełóż owoce do garnka, zalej ciepłą wodą i sokiem z cytryny. Do wszystkiego dodaj przyprawy i zagotuj. Owoce przełóż do wyparzonych słojów, zalej je gorącym syropem i pasteryzuj przez około 20 minut.
DZISIAJ GRZEJE:
1. Ich plany kompletnie legły w gruzach. Para z Podlasia padła ofiarą oszustów, dziś ostrzegają wszystkich
2. Ważna informacja od Lidla, istotne zmiany w sklepach. Podobnie jak Biedronka reaguje na nową sytuację w kraju
3. Przykry atak wobec rolników: "Chce szacunku, nie szanując żadnej grupy zawodowej". Oburzające słowa
A może domowy ocet jabłkowy?
Domowy ocet jabłkowy przygotujesz z 1,5 jabłek (nawet z obierek, gniazd nasiennych, czy pulpy powstałej podczas przygotowania soku), 1l przegotowanej wody oraz 5 łyżek cukru. Jeżeli ocet przygotowujesz z całych jabłek, umyj je dokładnie i osusz. Owoce pokrój na ćwiartki. Jabłka umieść w dużym wyparzonym i suchym słoiku, po czym zalej je letnią osłodzoną wodą. Słoik przykryj ciepłą gazą i przymocuj do słoika gumką recepturką.
Słoik odstaw w suche i ciepłe miejsce. Należy pamiętać, by jabłka cały czas znajdowały się pod powierzchnią wody, w innym przypadku może pojawić się pleśń. Fermentacja będzie trwać od 2 do 5 tygodni, w tym czasie należy codziennie zamieszać zawartość słoika przy pomocy drewnianej łyżki. Kiedy w końcu woda przestanie się pienić, należy owoce z octem przelać przez gazę do szklanych butelek.
ZOBACZ TAKŻE:
- Kiedy prozdrowotny czosnek staje się trucizną? Granica jest bardzo cienka, miliony osób popełniają ogromny błąd
- Suczka pitbulla została rozdzielona ze swoimi dziećmi. Cały czas płakała w schronisku
- Padły wiążące obietnice: poprawka w "piątce dla zwierząt" i odszkodowania dla rolników. Rząd przedstawił swój nowy plan
- Uprawy dla małych i dużych gospodarstw. Na nim cała gmina zbija kokosy, zagłębie czosnkowe to chluba okolicy
- Już wiadomo: komitet rolników przedstawia twarde żądania. Chcą potężnych zmian
- Wstrząsające doniesienia z Polski. Ekspert zaczął mówić o „czarnej strefie”, wszystko rozegra się wkrótce
Źródło: WP