jabłko papierówka
.
Autor Magdalena Więckowska - 24 Września 2020

Mieliście na swoim ogrodzie papierówki? Niepowtarzalny smak, dzisiaj mało kto o nich pamięta

Jabłka, od których uginały się całe drzewa, zapach owoców i kwaskowaty smak - tak można opisać pierwsze myśli, które przychodzą do głowy na dźwięk słowa “papierówka”. Ta deserowa odmiana jabłek była niezwykle popularna na wsiach i w pewnych rejonach drzewa tej odmiany można zauważyć do dziś. Papierówki zawsze były charakterystyczne, głównie ze względu na ich jasnozieloną barwę i łatwość, z jaką można było je uszkodzić. Nie na darmo nazywa się je właśnie papierówkami.

Jabłka są chyba najbardziej popularnym polskim owocem. Co więcej - są na podium eksportowanych towarów z naszego kraju. Co prawda papierówki sprzedawane są raczej lokalnie ze względu na ich wrażliwość na uszkodzenia, ale nie zmienia to faktu, że ich smak i zapach z łatwością przywodzą na myśl dawne, dobre czasy.

Jabłka delikatne, ale o mocnym smaku

Czy pamiętacie, gdy papierówki jadło się prosto z drzewa? Czasem jabłkowe łakomstwo sprawiało, że porcja jabłek starczała za cały obiad. Czas na papierówki trwał zawsze krótko - owoce były albo zjadane, albo od razu przerabiane na rozmaite przetwory. Wielką zaletą drzew tej odmiany był fakt, iż owocowały niezwykle bujnie i we wczesnym terminie. Minusem - mała trwałość jabłek w porównaniu do innych ich kuzynów.

Czar wspomnień

Obecnie papierówki są sadzone coraz bardziej sporadycznie. Dlaczego tak się dzieje, skoro w przeszłości można je było zauważyć praktycznie w każdym ogrodzie? Powodem są najprawdopodobniej względy ekonomiczne - papierówek nie opłaca się produkować na wielką skalę, toteż właściwie wszystkie drzewa papierówkowe zawdzięczają swój żywot prywatnym ogrodom. I tak samo jak jabłka tej odmiany są niezwykle delikatnymi owocami, tak samo niestety i samo drzewo, które łatwo infekowane jest parchem jabłoni. Czy jednak wrażliwość papierówki zawsze musi być postrzegana w sposób negatywny? Można ją równie dobrze odczytać jako symbol ulotnych, nietrwałych chwil z przeszłości, które - choć minione - mają intensywny, piękny smak.

Następny artykuł