jaja
unsplash.com / fot. Haley Hamilton
Autor Magdalena Więckowska - 17 Grudnia 2020

Wykryli salmonellę w partii jaj ze znanego sklepu. Ostrzeżenie dla setek klientów

Na jajach kurzych sprzedawanych w sieci sklepów Stokrotka Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła bakterie Salmonella. Kwestia dotyczy jednej partii tego produktu z fermy kur producenta z Korfantowa. Szkodliwe bakterie mogą znajdować się zarówno na powierzchni skorupek, jak i wewnątrz jaj.

Jaja o podanym niżej numerze serii można oddawać do sklepów sieci Stokrotka.

Jaja z salmonellą

Produkty spożywcze takie jak jaja kurze są poddawane urzędowym kontrolom i badaniom laboratoryjnym pod kątem obecności szkodliwych dla człowieka bakterii. Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła bakterie Salmonella w jednej partii jaj kurzych, które były wprowadzone do sprzedaży w sklepie Stokrotka.

Warto pamiętać, że samo gotowanie jaj nie rozwiązuje problemu - przy zbyt krótkim czasie obróbki cieplnej i tak może dojść do zakażenia salmonellozą. Jaja, o których mowa pochodzą z produkcji ściółkowej.

Kod, który możemy znaleźć na skorupkach to: 2PL 14131317. Numer partii jaj z salmonellą to: 21.12.2020.O8, a data przydatności do spożycia wygasa 21 grudnia 2020 roku.

Obrazy RolnikINFO"Rolnicy. Podlasie": Andrzej pokazał, o co donoszą na niego sąsiedzi. "Ojciec się poddał"Czytaj dalej

Jaja ściółkowe były wyprodukowane przez Polskie Fermy Grupę Producentów Sp. z o.o z Korfantowa, a zostały zebrane na Fermie Niosek Ząbkiewicz Sp. z o.o. w Radzanowie.

Salmonelloza

Bakterie salmonelli mogą znaleźć się w jajach kurzych i choć jest to sytuacja niepożądana, to nie jest jednocześnie czymś nadzwyczajnym. Obecność tego typu bakterii może znaleźć się w jajach zarówno z chowu domowego, jak i przemysłowego.

Te osoby, które spożyły jaja z podanym wyżej numerem partii, powinny obserwować swój stan zdrowia, a w przypadku jakichkolwiek odchyleń od codziennego samopoczucia należy zgłosić się do lekarza.

Warto pamiętać, że bakterie znajdujące się na skorupkach mogą być również przeniesione na inne powierzchnie - to właśnie dlatego jest tak ważne częste mycie rąk przy kontakcie z jajami.

O sprawie związanej z wykryciem bakterii został powiadomiony Powiatowy Lekarz Weterynarii w Nysie. Po tym sieć sklepów Stokrotka dostała wezwanie do wycofania z obrotu feralnych jaj.

Każda osoba, która przyniesie jaja w oryginalnym opakowaniu z opisywanej serii, dostanie zwrot pieniędzy. Objawami zatrucia pokarmowego o nazwie salmonelloza są m. in. napady biegunki, nudności i wymioty.

Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:

Następny artykuł