jedzenie
Wikimedia Commons / Foerster
Autor Magdalena Więckowska - 1 Listopada 2020

Czy za marnowanie jedzenia powinny być kary? Problem staje się coraz większy

Jedzenie jest podstawową czynnością, która gwarantuje przeżycie żywym organizmom. Niestety, natura ludzka jest przewrotna, i im większego dobrobytu doświadcza, tym mniej szanuje to, co jest godne szczególnej uwagi. Mało kto z nas zwraca uwagę na to, że przy zbyt dużych zakupach spleśniał nam kolejny chleb, mięso się przeterminowało, a jabłka się zestarzały i nie są już smaczne. Problem jest niezwykle dotkliwy, co znajduje swoje potwierdzenie w statystykach i prowadzonych badaniach. Kwestia ta dotyczy nie tylko Polaków, ale wszystkich mieszkańców krajów rozwiniętych.

Jedzenie nietypowych i luksusowych potraw, kupowanie na zapas z braku czasu, niewielka refleksja nad marnowaniem żywności - oto kwestie, które są na co dzień obecne w życiu wielu osób. Co prawda nie istnieją regulacje, które karałyby np. duże sieci handlowe za masowo wyrzucane jedzenie, ale coraz częściej podnoszą się głosy, że kwestia ta powinna zostać prawnie uregulowana.

Jedzenie i marnowanie

Każdy nas z pewnością widział sytuacje, w których na tyłach supermarketu w kontenerach na śmieci znajdują się warzywa i owoce. Niektóre z nich są rzeczywiście niezjadliwe, lecz spora część z nich wygląda nieapetycznie, lecz jest gotowa do spożycia. Niewielu ludzi rozumie, dlaczego duże sieci handlowe lub restauracje wyrzucają żywność, zamiast znacząco obniżyć jej cenę i umożliwić jej dalszy obieg. Niestety, polityka biznesowa często preferuje wyrzucanie żywności, niż sprzedawanie jej za bezcen. Jeśli do tego dołożymy nawyki sporej części społeczeństwa, która masowo wyrzuca produkty spożywcze, ukazuje się nam zatrważający obraz.

Masowo marnowana żywność

Badacze nie mają wątpliwości - marnowanie żywności jest nie tylko niemoralne, ale także nieuzasadnione w sposób gospodarczy. Przynosi ponadto szkody środowisku. Dlaczego? Każdy kilogram żywności to tak naprawdę dług zaciągany na rzecz środowiska - np. w wyniku produkcji mięsa wytwarzany jest do atmosfery metan, szkodliwy dla atmosfery. Do wyprodukowania 1 kilograma wołowiny potrzeba od 5 do 10 ton wody i jeśli go po prostu wyrzucimy, to tak naprawdę jakbyśmy zmarnowali wodę potrzebną na jej produkcję. Koszty marnowania żywności są zatem wielkie i cała Unia Europejska zdaje sobie sprawę, że jest to naprawdę duży problem. Trudno jednak znaleźć tutaj odpowiednie rozwiązanie. W Szwecji popularne są sklepy, w których znajduje się żywność niezbyt ładnie wyglądająca, ale za to tania i odpowiednia do spożycia. Jest to jeden ze sposobów ratowania żywności, która najprawdopodobniej nie sprzedałaby się w zwykłym supermarkecie. Komisja Europejska podaje, że na świecie w skali roku marnowane jest ponad 1,3 miliarda ton żywności. Dzięki temu można by wyżywić 3 biliony ludzi rocznie.

Następny artykuł