
Rozpoczęto kontrole gospodarstw. Służby sprawdzają, czy rolnicy przestrzegają zasad bioasekuracji
Służby weterynaryjne rozpoczęły kontrole polskich gospodarstw. Pierwsze kontrole odbyły się już w województwie mazowieckim. Służby sprawdzają, czy hodowcy drobiu przestrzegają zasad. Przypominamy, jakie nakazy i zakazy obowiązują w związku z rozporządzeniem dotyczącym bioasekuracji w przypadku pojawienia się wirusa ptasiej grypy w Polsce.
Rozpoczęły się kontrole służb weterynaryjnych w gospodarstwach, które utrzymują drób. Podczas kontroli sprawdzane jest, czy hodowcy przestrzegają zasad bioasekuracji.
Służby weterynaryjne rozpoczęły kontrole
- Rozpoczęły się kontrole gospodarstw, w których jest utrzymywany drób. Komisja sprawdza, czy hodowcy drobiu przestrzegają zasad bioasekuracji - przekazał portal Agropolska.pl
Jak się okazuje, kontrole miały już miejsce w gospodarstwach w gminie Suchożebry i Paprotnia w województwie mazowieckim. Kontrole są odpowiedzią na ognisko ptasiej grypy, które zostało potwierdzone na terenie województwa.
Kontrole gospodarstw w województwie mazowieckim
- W zeszłym tygodniu na jednej z ferm w Nakorach wykryto duże ognisko ptasiej grypy. W sumie ponad 230 tysięcy indyków z tego gospodarstwa oraz znajdującego się w bliskim sąsiedztwie zostało wybitych - przekazał Paweł Jakubczak, wojewódzki lekarz weterynarii.
Co więcej, zgodnie z rozporządzeniem wojewody mazowieckiego wyznaczono w promieniu 3 km od ogniska strefę zapowietrzona
- Rozpoczęte zostały kontrole gospodarstw przydomowych utrzymujących drób, czy gospodarstwa wypełniają wymagania, nakazy, zakazy płynące z tego rozporządzenia. Chodzi tutaj głównie o przestrzeganie maksymalnej izolacji oraz zachowywanie podstawowych zasad bioasekuracji – dodał Jakubczak.
Służby weterynaryjne mają obowiązek skontrolować wszystkie gospodarstwa ze strefy zapowietrzonej, w którym jest drób, nawet jeżeli chodzi o gospodarstwa, w których są pojedyncze sztuki. Głównym celem kontroli jest zatrzymanie rozprzestrzeniania się ptasiej grypy na terenie Mazowsza.
Zasady bioasekuracji dla hodowców drobiu
Zgodnie z rozporządzeniem "w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków" z dnia 4 kwietnia 2017 r. zakazane zostało:
- pojenia drobiu oraz ptaków utrzymywanych przez człowieka wodą ze zbiorników, do których dostęp mają dzikie
ptaki, - wnoszenia i wwożenia na teren gospodarstwa, w którym jest utrzymywany drób, zwłok dzikich ptaków lub tusz
ptaków łownych;
Na hodowców drobiu zostały nałożone następujące nakazy:
- utrzymywanie drobiu w sposób ograniczający jego kontakt z dzikimi ptakami,
- zgłaszanie do powiatowego lekarza weterynarii miejsc, w których jest utrzymywany drób lub inne ptaki, z wyłączeniem ptaków utrzymywanych stale w pomieszczeniach mieszkalnych,
- utrzymywanie drobiu w sposób wykluczający jego dostęp do zbiorników wodnych, do których dostęp mają dzikie ptaki,
- przechowywanie paszy dla ptaków w sposób zabezpieczający przed kontaktem z dzikimi ptakami oraz ich odchodami,
- karmienie i pojenie drobiu oraz ptaków utrzymywanych w niewoli w sposób zabezpieczający paszę i wodę przed dostępem dzikich ptaków oraz ich odchodami,
- wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wejściami i wyjściami z budynków inwentarskich, w których jest utrzymywany drób, w liczbie zapewniającej zabezpieczenie wejść i wyjść z tych budynków – w przypadku ferm, w których drób jest utrzymywany w systemie bezwybiegowym,
- stosowanie przez osoby wchodzące do budynków inwentarskich, w których jest utrzymywany drób, odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego, przeznaczonych do użytku wyłącznie w danym budynku – w przypadku ferm, w których drób jest utrzymywany w systemie bezwybiegowym,
- stosowanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą drobiu zasad higieny osobistej, w tym mycie
rąk przed wejściem do budynków inwentarskich, - oczyszczanie i odkażanie sprzętu i narzędzi używanych do obsługi drobiu przed każdym ich użyciem,
- powstrzymanie się przez osoby, które w ciągu ostatnich 72 godzin uczestniczyły w polowaniu na ptaki łowne, od wykonywania czynności związanych z obsługą drobiu,
- dokonywanie codziennego przeglądu stad drobiu wraz z prowadzeniem dokumentacji zawierającej w szczególności informacje na temat liczby padłych ptaków, spadku pobierania paszy lub nieśności.
Źródło: AgroPolska, GLW