
Przed laty cieszyły się wielką popularnością. Robicie jeszcze podobne kotlety?
Kotlety, które widać na powyższym zdjęciu nazywano "oszukanymi schabowymi". Pamiętacie jeszcze, jak przygotowały je babcie i mamy? Dziś już coraz mniej osób decyduje się na wykonanie takiego dania.
Kotlety schabowe są jednym z najczęściej przygotowywanych dań w Polsce. Stały się już niemałym symbolem niedzielnych obiadów. Jednak w okresie PRL, gdy dostęp do schabu był znacznie ograniczony, korzystano z zamienników.
W ten sposób powstał przepis na "oszukane schabowe", czyli kotlety przygotowywane z mortadeli. Pamiętacie jeszcze, kiedy ostatni raz je jedliście?
DZISIAJ GRZEJE:
Kotlety z mortadeli - przygotowanie jest bajecznie proste
Do przygotowania "oszukanych schabowych" potrzebujesz:
- 50-70 dag mortadeli
- 2 jajka
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka tartego chrzanu (u mnie ze słoiczka)
- sól i pieprz
- 3 łyżki mąki pszennej
- bułka tarta
- olej do smażenia.
Przygotowanie rozpocznij od pokrojenia mortadeli w plastry, które następnie obtocz w mące. Następnie roztrzep jajko z majonezem, chrzanem i dopraw solą i pieprzem. Plastry mortadeli obtocz w jajku i znowu w bułce tartej. Tak przygotowane "oszukane schabowe" smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż z obu stron będą miały złoty kolor.
ZOBACZ TAKŻE W NASZYCH SERWISACH:
- Makłowicz podczas podróży zaczął przecierać oczy. Odkrył wyjątkowy przepis na farsz do pierogów, absolutny hit
- Córka Natalii Kukulskiej jak mama z czasów “Puszka Okruszka”. Gwiazda wstawiła do sieci wyjątkowe zdjęcia
- Rośliny mogą ulec znacznemu uszkodzeniu. Nim nadejdą mrozy, warto pamiętać o jednym
- Bezbronna staruszka zagryziona przez psy na wsi. Należały do najbliższej osoby
- Publiczna droga przykryta błotem z pól. Rolnicy burzą się, że gmina apeluje o sprzątanie
- Chciała ukraść zwierzęta i wywieźć je na mięso. Wstrząsająca relacja aktywistów
- Na jaw wyszła prawda o religii Roberta Lewandowskiego. Zadziwiające, mało który młody Polak może tak o sobie powiedzieć
Źródło: Smaker