kuchnia
pixabay.com
Autor Magdalena Więckowska - 1 Października 2020

A wy jak nazywacie to danie z ziemniaków? Legendarny przysmak ze wsi, który zawojował najmodniejsze restauracje miast

Kuchnia polska pełna jest wspaniałych dań, których wygląd czyni je niepozornymi. Jednym z dań, które były niezwykle popularne w całej Polsce i na ziemiach sąsiadujących z nią od wschodu są kluski ziemniaczane, zwane - zależnie od regionu - kluskami przecieranymi, szarymi kluskami, przycieruchami lub przecierakami. Mawia się, że danie to jest typowe dla kuchni wielkopolskiej, ale z dużym powodzeniem zostało spopularyzowane w innych częściach kraju, np. na Mazowszu.

Kuchnia polska zyskuje w ostatnich latach coraz większą popularność. Obcokrajowcy zachwycają się nieznanymi dotychczas smakami, natomiast młode pokolenie Polaków odkrywa na nowo skarby przeszłości. Wszyscy mówią jednym głosem, że polskiej kuchni nie na się nie kochać!

Kuchnia polska pełna znakomitych smaków

Podobno geniusz tkwi w prostocie - i zapewne każdy, kto jadł dobrze przygotowane kluski przecierane z pewnością stwierdzi, że jest to prawda. Danie kuchni polskiej wykonane - a jakże - z popularnych i lubianych warzyw, jakimi są ziemniaki. Trudno wyobrazić sobie dawny jadłospis Polaków bez ziemniaków (pyr lub kartofli) i dań, które na nich bazują. Kluski przecierane są kolejnym dowodem na to, jak wspaniałym darem ziemi są te warzywa. By przygotować wspaniałe kluski przecierane, najpierw należy zetrzeć ziemniaki na tarce. Warto, by były to ziemniaki starsze, z odmian które nie posiadają dużo wody. Po odciśnięciu płynu z ziemniaków mieszamy powstałą masę z jajkami, solą, mąką i skrobią. Układamy wszystko na płaskim talerzu i zeskrobujemy łyżką kawałki ziemniaczanej masy prosto do gotującej się wody w wysokim garnku. Po chwili na powierzchnię wypłyną nieregularne szare kluski.

Historia na talerzu

Takie kluski ziemniaczane można komponować z innymi składnikami na wiele sposobów - tradycyjnie podaje się je z zasmażaną kapustą kiszoną, ze skwarkami i cebulą, a nawet w twarogiem i śmietaną. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i preferencji kulinarnych. Można powiedzieć, że kluski przecierane mają iście historyczny rodowód w kuchni polskiej - serwowano je już w XIX wieku. Najstarsze przepisy w książkach możemy znaleźć m. in. w “Najnowszej kuchni” Marty Norkowskiej z 1918 r. a także publikacji “Dobra gospodyni, czyli podręcznik kucharski dla polskiego domu” z 1933 r.

Następny artykuł