kuchnia
YouTube.com / Dariusz Tyszkiewicz
Autor Magdalena Więckowska - 7 Listopada 2020

Pamiętacie stare kuchenki kaflowe? Niektórzy mają je nadal, były jedyne w swoim rodzaju

Kuchnia jest sercem domu - nie zaprzeczy temu nikt. To stamtąd pochodzą najpiękniejsze smaki i zapachy, tam też jest źródło wielu uroczych wspomnień z dzieciństwa. Dawniej na wsiach powszechnie posiadano kuchnie kaflowe opalane drewnem. Żywy ogień sprawiał, że gotowanie mogło wydawać się nieco trudniejsze w porównaniu do obecnych kuchni gazowych, lecz smak potraw z płyty kuchenki kaflowej był nie do opisania.

Kuchnie kaflowe stały się w pewien sposób symbolem dawności i tradycyjnych sposobów przygotowywania potraw. Na tym jednak nie kończą się skojarzenia związane z kuchenkami kaflowymi - można było bowiem przy nich ogrzać się w zimne dni. Cudowne ciepło bijące od kuchni kaflowej jest jednym z najpiękniejszych wspomnień dawnych lat. Na kanale na znanym portalu YouTube można oglądać wiele filmów pokazujących m.in. sposób, w jaki buduje się dawne kuchenki kaflowe. Jednym z budowniczych się właściciel kanału Dariusz Tyszkiewicz. Na swoim kanale pokazuje, w jaki sposób buduje się dawne kuchnie gazowe z wężownicą i podkową.

Kuchnie kaflowe i dawne czasy

Na kuchniach kaflowych często przygotowywano placki, rozsypywano też niekiedy trochę cukru, by w domostwie zawitał piękny karmelowy zapach. Poza kuchniami kaflowymi popularne były również piece kaflowe - emitowały one ciepło przez długie godziny, co - podobnie jak w przypadku kuchni - było ich niewątpliwą zaletą na jesienne i zimowe dni.

Warto dodać, że kuchnia kaflowa musiała być zbudowana ze specjalnych materiałów - wnętrze z szamotu, który był na tyle wytrzymały, by przetrwać najwyższe temperatury, wraz z żeliwną płytą, z której można było zdejmować części, które znajdowały się bezpośrednio pod garnkami.

Gotowanie na takiej kuchni przebiegało kompletnie inaczej niż na współczesnych kuchniach gazowych i elektrycznych. Potrzebowano przede wszystkim cierpliwości - od przyniesienia drewna, rozpalenia ognia i utrzymania płomienia na stałym poziomie, który umożliwiał gotowanie.

Umiejętność palenia w piecach i kuchenkach obecnie zanika, choć zdarzają się entuzjaści dawnych kuchenek, którzy decydują się na ich budowę w swoim domu.

Powrót do współczesności

Obecnie właściwie nikt nie posiada w swoim domu kuchni kaflowej - może poza tymi osobami, które mieszkały w domu, w którym takie palenisko już się znajdowało. Czasami osoby, które nie chcą kominka, zlecają zdunowi wybudowanie eleganckiego pieca kaflowego - jest to jednak wielki wydatek, gdyż palenisko musi spełniać wszelkie wymogi bezpieczeństwa.

W obecnych czasach mało kto ma czas, żeby samodzielnie rozpalać ogień, by ugotować na nim obiad. Czy ludzie mają współcześnie mniej cierpliwości na co dzień? Na to pytanie trudno odpowiedzieć, lecz pewne jest, że czas staje się wartością deficytową. W połączeniu z postępem technicznym daje to rezultaty w postaci odchodzenia od uroczych reliktów przeszłości, jakimi niewątpliwie są dawne kuchnie kaflowe.

Następny artykuł