mięso
unsplash.com / fot. Charlie Solorzano
Autor Magdalena Więckowska - 2 Grudnia 2020

Czy według was hodowla świń i drobiu jest nadal przyszłościowa? Rynek w kryzysie

Mięso stanowi jedno z największych zmartwień rolnictwa w obecnym czasie. Do kryzysu na rynku mięsa wieprzowego dołączają problemy drobiu - okazuje się, że cena żywca spadła grubo poniżej 2 złotych za kilogram, co oznacza najniższe ceny tego produktu w historii. Z drugiej strony wyzwaniem jest koronawirus, Brexit, przyszły zakaz stosowania pasz GMO i jednoczesny wzrost pogłowia kurczaków w Polsce.

Mięso stanowi istotny element żywienia przeciętnego Europejczyka, jednakże nie rozwiązuje to problemów branży drobiarskiej i wieprzowej. Można powiedzieć, że najtrudniejsze momenty są dopiero przed nami.

Mięso, którego cena szoruje po dnie

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz bije na alarm: ceny drobiu w skupach szorują po dnie - tak niskie nie były jeszcze nigdy. Obecnie mamy do czynienia z sytuacją, w której średnia cena za kilogram drobiu jest niższa aż o 33% w porównaniu do analogicznego okresu sprzed roku.

W takiej sytuacji można by oczekiwać od hodowców zmniejszenia produkcji kurczaków - w Polsce mamy jednak do czynienia z odwrotną sytuacją, co jeszcze bardziej pogłębia problem drobiarzy. Problemem jest nie tylko sprzedaż drobiu na terenie Polski, lecz także eksport do innych krajów Unii Europejskiej.

Ze względu na pandemię pojawiły się dotkliwe obostrzenia, które zaburzają płynność handlową rynku drobiarskiego. Dla zarysowania jak wielkie znaczenie ma eksport dla polskich drobiarzy warto dodać, że aż 80% hodowanych w Polsce kurczaków trafia na stoły konsumentów w całej Europie. Nasz kraj jest przecież największym producentem drobiu w Unii Europejskiej.

Wieprzowina i jej problemy

Pomimo dużej popularności wieprzowiny hodowcy żywca są w dramatycznej sytuacji. Jak podają media - obecna sytuacja na rynku mięsa wieprzowego jest najgorsza od pięciu lat. Ceny tuczników dramatycznie spadły. Istnieją tego dwa główne powody: pandemia koronawirusa i szerzący się afrykański pomór świń.

Mięso wieprzowe staje się być znacznym problemem na polskim rynku. Ceny za kilogram tego produktu są tak niskie, że rolnikom nie opłaca się dalsza hodowla świń. Ceny tuczników spadły poniżej 5 złotych, co napawa hodowców świń wielkimi obawami dotyczącymi swojej przyszłości.

Już od około pół roku rolnicy alarmują, że opłacalność hodowli żywca wieprzowego stoi pod wielkim znakiem zapytania. Powodem kłopotów na rynku mięsa jest niewątpliwie kryzys związany z pandemią koronawirusa i nieopanowany dotychczas afrykański pomór świń. Czy istnieje jakiekolwiek rozwiązanie opisywanych problemów? Teraz rynek mięsa jest pogrążony w chaosie i wielu rolników z pewnością oczekuje polepszenia koniunktury w najbliższej przyszłości.

Następny artykuł