mięso
unsplash.com / fot. CDC
Autor Magdalena Więckowska - 3 Grudnia 2020

Mięso z laboratorium już do kupienia za granicą. Hodowla nie będzie wkrótce potrzebna?

Mięso pochodzenia niezwierzęcego? Brzmi jak zaprzeczanie samemu sobie, ale jak widać naukowcy zdają się przekraczać granice niemożliwego. Singapurska Agencja Żywności ogłosiła, iż wydała zezwolenie na sprzedaż drobiu, które całkowicie pochodzi z laboratorium. Oznacza to, że dla pozyskanego mięsa nie zabito żadnego zwierzęcia. Czy oznacza to nadchodzącą rewolucję na rynku mięsa?

Mięso z Singapuru może już w tym kraju trafić do sprzedaży. Kraj ten jest pierwszym państwem na świecie, które zdecydowało się na podobny krok. Najbliższy czas pokaże, czy mięso z laboratorium będzie cieszyło się zaufaniem konsumentów.

Mięso bez zwierząt

Wiele osób twierdzi, że w diecie człowieka powinno znajdować się mięso, a dieta wegańska czy wegetariańska potrafią zniszczyć zdrowie. Z drugiej strony są ci, którzy na własnym przykładzie pokazują, że unikając mięsa można żyć długo i zdrowo. Być może teraz wegetarianie i weganie będą musieli przewartościować swoje przekonania na temat mięsa.

Okazuje się bowiem, że produkt ten może być pochodzenia niezwierzęcego i być produkowany w laboratoriach. Obecnie taką opcję proponuje start-up Eat Just, który zapewnia, że produkuje prawdziwe mięso, tyle, że nie z uboju.

Naukowcy o mięsie z laboratorium

Na temat naukowego doniesienia, które może zrewolucjonizować ludzkie myślenie o mięsie wypowiedzieli się naukowcy m. in. z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.

Hanna Mamzer, psycholog i socjolog z Wydziału Socjologii UAM stwierdziła:

- Staje się coraz bardziej realnym to, że będziemy konsumować mięso, które albo pochodzi z komórek zupełnie generowanych sztucznie, albo komórek pobieranych od zwierząt, ale namnażanych sztucznie.

Naukowczyni odwołała się również do aspektów etycznych, które niesie za sobą taki krok w nauce:

- Oczywiście jest to bardzo ważne posunięcie dlatego, że rysuje taką bardzo realną możliwość zrezygnowania z produkcji zwierzęcej i przede wszystkim cierpienia zwierząt, które są produkowane właśnie dla celów konsumpcyjnych człowieka - powiedziała.

Warto dodać, że prace nad stworzeniem tzw. czystego mięsa trwają od 2008 roku. Bardzo możliwe, że mięso z laboratorium będzie mogło być modyfikowane genetycznie tak, by zmniejszyć ilość niezdrowego tłuszczu. Nie jest to oczywiście możliwe w przypadku produkcji tradycyjnego mięsa pozyskiwanego ze zwierząt.

- Wiemy, że lobby mięsne jest silne, jest silnie ekonomicznie, więc na pewno będzie tutaj stosunkowo duży opór, natomiast w obliczu zmian klimatycznych, których wszyscy doświadczamy, a szczególnie pandemii COVID-19, która tak naprawdę została wygenerowana przez to, że ludzie jedli i spożywali mięso dzikich zwierząt niebadanych weterynaryjnie i nieprodukowanych w żadnych nadzorowanych weterynaryjnie hodowlach, to nabiera wagi to, żeby ograniczać to zagrożenie - stwierdziła Hanna Mamzer.

Następny artykuł