mięso
pixabay.com
Autor Magdalena Więckowska - 9 Października 2020

Mięso to podstawa polskiego jadłospisu. Jecie je w piątki?

Mięso - bez niego wielu mieszkańców Polski nie wyobraża sobie obiadu. Kuchnia polska ma w swoim menu wiele dań, których podstawą jest wieprzowina, drób, czy wołowina. Jednocześnie na terenie naszego kraju bardzo duża liczba osób deklaruje się jako chrześcijanie. Jednym z popularnych religijnych zwyczajów, praktykowanych od lat, jest wstrzemięźliwość od dań mięsnych w piątek.

Mięso, choć pyszne i aromatyczne, lepiej niekiedy zastąpić warzywami lub produktami zbożowymi. W przeszłości mięso nie było tak często spożywane, gdyż miało to miejsce głównie podczas dni świątecznych.

Mięso i rozmaite zwyczaje

Niektórzy całkowicie zrezygnowali z mięsa - czasami ze względów zdrowotnych, czasami z uwagi na swoje przekonania. Inni starają się świadomie je ograniczać, działając w myśl zasady, że mięso powinno być dodatkiem do codziennej diety, a nie jego podstawą. Są wśród nas również zagorzali mięsożercy, którzy w żaden sposób nie potrafią wyobrazić sobie kilku dni bez szynki, kiełbasy, parówki lub kotleta. Wśród wszystkich tych grup mogą znaleźć się również osoby, które unikają mięsa w jeden z dni w tygodniu, tj. w każdy piątek.

Wegetariański piątek

Chrześcijanie, zgodnie z przepisami prawa kanonicznego, zobowiązani są do wstrzemięźliwości od spożywania mięsa w piątki. Ma być to upamiętnienie dnia, w którym został ukrzyżowany Jezus. Na ile zwyczaj ten jest popularny w Polsce? Trudno precyzyjnie odpowiedzieć na to pytanie. Wiadomo, że poza zwykłymi piątkami, Kościół zaleca chrześcijanom unikanie mięsa również w Środę Popielcową i w Wielki Piątek.

Następny artykuł