mięso
commons.wikimedia.org / fot. MOs810
Autor Magdalena Więckowska - 12 Listopada 2020

Kto szaleje za wędzonym boczkiem? Wyśmienity składnik do miliona potraw

Mięso - o ile dobrze przyprawione i odpowiednio przyrządzone - potrafi stać się symfonią dla zmysłów. Co takiego jest w wędzonym boczku, że jego najlżejszy zapach sprawia, że kubki smakowe orbitują? Jest to jeden z produktów pochodzenia zwierzęcego, który poza wspaniałym smakiem urzeka swoim niepowtarzalnym zapachem. Nic dziwnego, że boczek wędzony jest popularnym składnikiem dodawanym do wielu potraw.

Mięso, a już zwłaszcza wędzony boczek, wspaniale smakuje podczas chłodnych jesiennych dni. Żurkowi, kwaśnicy czy grochówce nadaje wspaniały smak i aromat, lecz to nie jedyny sposób, w jaki można wykorzystać to wspaniałe mięso.

Od stycznia nowa opłata dla 38 milionów Polaków. Nadchodzi fala niezadowoleniaOd stycznia nowa opłata dla 38 milionów Polaków. Nadchodzi fala niezadowoleniaCzytaj dalej

DZISIAJ GRZEJE:
1. Zapowiedziano kontrole 3788 gospodarstw. Dziś pojawił się apel o pilne zawieszenie
2. Zapłaci aż 5 tys. złotych kary. Miał po prostu za dużo gotówki w portfelu
3. “Chłopaki, walnijmy, bo słabo ta robota idzie”. Pudzian rozdaje tajemnicze flakony i daje czadu w polu

Mięso, które zniewala

Wiele osób mieszkających na wsi może nazywać się prawdziwymi szczęściarzami, bo to właśnie oni często posiadają domowe wędzarnie.

Dzięki temu mają szansę na wyrób własnych wędzonych szynek i boczku, które mają o niebo lepszy smak niż te ze sklepowych półek.

By uwędzić boczek, najpierw trzeba pozyskać kawałek mięsa ze sprawdzonego źródła. Dla hodowców świń lub ich bliskich krewnych i sąsiadów nie będzie to żadnym problemem.

Boczek musi być świeży, tłuszcz jasny, a cały kawałek musi być sprężysty. W pierwszej kolejności mięso trzeba umyć, następnie osuszyć i natrzeć drobnoziarnistą solą, owocami jałowca, rozgniecionymi ząbkami czosnku (w łupinach) i liśćmi laurowymi.

Tak przygotowany boczek przykrywa się ściereczką i odstawia do chłodnego miejsca na dobę.

Tak mieszka biskup na wsi: 21 hektarów i pałac za kilka milionów. Relacja rolnikaTak mieszka biskup na wsi: 21 hektarów i pałac za kilka milionów. Relacja rolnikaCzytaj dalej

Dalszy proces wędzenia

Po dwudziestu czterech godzinach do surowego boczku przeniknęły już pierwsze aromaty przypraw. Kolejnym krokiem jest osuszenie naszego kawałka mięsa - podczas procesu wędzenia na boczku nie może być pozostałości po czosnku czy innych dodatkach.

Potem mięso zawiązuje się na sznurek lub umieszcza w sznurkowej siatce, dzięki czemu można je potem powiesić na finalny proces wędzenia.

W wędzarni na boczek musi czekać drewno z drzew liściastych, które gwarantuje wspaniały aromat boczkowi. Początkowo podczas obróbki boczek wysusza się, potem wędzi się w gęstym dymie.

Wszystko potrafi trwać nawet 3,5 godziny (lub więcej), lecz efekt jest wart całego wysiłku. Po wędzeniu boczek można pozostawić w stanie surowym lub poddać go parzeniu.

Jego niezwykły zapach i wspaniały smak z pewnością wzbogaci liczne potrawy tradycyjnej kuchni polskiej.

“Chłopaki, walnijmy, bo słabo ta robota idzie”. Pudzian rozdaje tajemnicze flakony i daje czadu w polu“Chłopaki, walnijmy, bo słabo ta robota idzie”. Pudzian rozdaje tajemnicze flakony i daje czadu w poluCzytaj dalej

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Rydzyk handluje zdrowotnymi produktami spożywczymi. Sok z czarnej rzepy 63zł/1 litr, za 799,90 zł kupisz 1 kg przyprawy do miodu, sam miód też kosztuje krocie
  2. Dlaczego kot ma kieszonki w uszach? Niewielu wie, jaka jest ich prawdziwa funkcja, oto rozwiązanie zagadki
  3. Chociaż jest najmniejszy w całej rodzinie, ma szansę zawojować cały rynek. Ukraińcy zaprezentowali nowy ciągnik
  4. Grażyna poleciła napar z wiejskiego zioła. Niewiarygodne, co dzieje się z twarzą po jego zastosowaniu
  5. Nie będzie dofinansowania do KRUS przez pewien czas dla wielkiej części osób. Powód poraża
  6. Anita ze "Ślub od pierwszego wejrzenia" zaskoczyła internautów. Jeszcze nigdy nie pokazała podobnego zdjęcia
  7. Porzucony chart nigdy w życiu nie zaznał miłości. Reakcja na pierwszego buziaka jest bezcenna

Następny artykuł