mięso
Liuda Brogiene / unsplash.com
Autor Magdalena Więckowska - 16 Października 2020

Lubicie tatar? Dziś wykwintny przysmak, kiedyś bił rekordy popularności

Mięso jest jednym z najpopularniejszych składników kuchni polskiej. Czy surowe mięso jest jednak równie popularne co pieczone lub gotowane? Okazuje się, że befsztyki nie są wcale wynalazkiem kucharzy z ostatnich lat - potrawy te jadane były w przeszłości przez biedniejszą ludność. Historia uczy niejednokrotnie, że to, co było przymiotem niższych warstw, w kolejnych stuleciach podbija styl życia najbogatszych ludzi. Podobnie jest z tatarem, który stał się synonimem wykwintnego gustu kulinarnego.

Mięso ma wiele cennych właściwości odżywczych, a poddaje się je obróbce mięsnej nie tylko dla walorów smakowych, ale również ze względów bezpieczeństwa.

Z jakich filmów znacie aktora ze zdjęcia? Jest blisko związany z polską wsiąZ jakich filmów znacie aktora ze zdjęcia? Jest blisko związany z polską wsiąCzytaj dalej

Mięso na befsztyk

W latach 90. tatary wołowe pojawiały się bardzo często m. in. na wiejskich weselach. Obecnie, aby dostać dobry befsztyk, należy zapłacić niemałą cenę w renomowanej restauracji. Jaki jest sekret perfekcyjnego tatara? Bez wątpienia mięso, które musi pochodzić ze sprawdzonego źródła. W takich przypadkach nie ma powodu obawiać się chorób odzwierzęcych. Mięso na tatar jest skrobane, mielone lub drobno siekane. W restauracjach danie to, serwowane jako przystawka, przygotowywane jest przez wykwalifikowanego kucharza na oczach gości.

DZISIAJ GRZEJE:
1. Stało się. Pękła bariera. Główny Lekarz Weterynarii potwierdził, wystarczyło jedno zwierzę
2. Pouczyć za brak maseczki mogą, ale mandatu już nie powinieneś od nich otrzymać. Jest kruczek prawny
3. Wszyscy powinni się przygotować, zacznie się już w drugiej połowie miesiąca. Rolnicy mają mało czasu na zadbanie o uprawy i gospodarstwa

W weekend sytuacja skrajnie się pogorszy, od 19.10 się zacznie. Zła wiadomość dla wszystkich właścicieli gospodarstwW weekend sytuacja skrajnie się pogorszy, od 19.10 się zacznie. Zła wiadomość dla wszystkich właścicieli gospodarstwCzytaj dalej

Inne sekrety tatara

Poza doskonałym mięsem wołowym, na tatar potrzebny jest olej, przyprawy w postaci soli i pieprzu, żółtko jaja, cebula, a także sos Worcestershire lub popularna Maggi. Niektórzy dodają do tatara marynowane grzyby, ogórki kiszone lub konserwowe, a nawet sardynki. Niektórzy obawiają się smaku tatara - przyznać trzeba, że jest specyficzny, ale ten, kto spróbuje go raz, na pewno będzie prosił o dokładkę.

Niezwykle ważny apel rzecznika rządu. Chodzi o Wszystkich ŚwiętychNiezwykle ważny apel rzecznika rządu. Chodzi o Wszystkich ŚwiętychCzytaj dalej

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Zobaczyła jak kroją mięso w sklepie. Z obawy o transmisję wirusa wezwała sanepid
  2. Warszawa: Do kota na drzewie wezwano straż miejską. Niestety, nie przeżył, zawiodły przepisy
  3. Fatalna informacja dla wszystkich właścicieli maszyn rolniczych. Ma być o wiele gorzej
  4. Na rolników zostanie nałożony nowy obowiązek? Ma dotknąć każdego posiadacza psów
  5. Ależ zmiana. Marta Manowska z "Rolnik szuka żony" zachwyciła
  6. Córka Katarzyny Figury zachwyca odważnym zdjęciem. Podobieństwo jest zadziwiające



Następny artykuł