mięso
unsplash.com / fot. Mikkel Bergmann
Autor Magdalena Więckowska - 17 Grudnia 2020

Ważne informacje ws. rynku mięsa indyczego w Polsce. Jedno jest pewne

Mięso indycze w Polsce stanowi około 14% całego drobiu. Jest to stosunkowo niewielki odsetek, jednakże pewne jest jedno: Polska produkuje najwięcej mięsa indyczego we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Mimo problemów na rynku w 2020 roku kraj nad Wisłą utrzyma swój tytuł lidera po raz kolejny od 2017 roku.

Mięso indycze jest droższe od kurzego; ceni się je za wspaniały smak i właściwości odżywcze.

Mięso z indyka w Polsce

Polska może być z siebie dumna: polski przemysł produkcji mięsa indyczego może być podawany jako przykład dla całej Unii Europejskiej.

Mimo tego, że całkowity udział indyków w hodowli drobiu w Polsce to tylko 14%, to odsetek ten reprezentuje najwyższą jakość z możliwych. Hodowcy indyków wiedzą, jak prowadzić dochodowe biznesy - ponadto mogą się również pochwalić nowoczesnym podejściem do produkcji mięsa.

Nie jest tajemnicą, że pandemia koronawirusa przyniosła duże załamanie na rynku spożywczym, w tym również na rynku mięsa. W przypadku przemysłu indyczego mocniejsze tąpnięcie kryzysu objawiło się dopiero w drugim półroczu 2020 roku.

Obrazy RolnikINFO"Rolnicy. Podlasie": Andrzej pokazał, o co donoszą na niego sąsiedzi. "Ojciec się poddał"Czytaj dalej

Z tego powodu finalne podsumowania roku będą dla tej branży naprawdę optymistyczne.

Rynek mięsa indyczego

Polska jest liderem przemysłu indyczniczego w Unii Europejskiej od 2017 roku. Nie byłoby dziwne, gdyby w 2020 roku, trwającym pod znakiem niepewności gospodarczej, Polska spadła z pozycji lidera.

Nic bardziej mylnego - polscy hodowcy mięsa drobiowego w wielkim stylu zachowali swoją pozycję. Wiele w tym zasługi nie tylko szczęścia, ale także planowania i mądrego zarządzania biznesem.

Dane na temat rynku indyczniczego pokazują, iż po wybuchu pandemii koronawirusa cena w skupach spadła o 17% w porównaniu do analogicznego okresu sprzed roku. Ceny obniżyły się, lecz produkcja pozostawała na tak samo wysokim poziomie ze względu na umowy podpisane jeszcze przed czasami koronawirusa. Produkcja spadła dopiero w drugiej połowie roku.

Z tego względu wiadomo, że całkowita produkcja mięsa indyczego w 2020 roku w Polsce będzie większa o 1% w porównaniu do 2019 roku - dodatkową ilość mięsa rynek zawdzięcza "rozkręconej" sytuacji jeszcze w pierwszym i drugim kwartale.

Paradoksalnie dobrą wiadomością dla hodowców indyków był fakt, że od kwietnia ceny drobiu w sklepach spadły, a przez to konsumenci zaczęli częściej zwracać na nie uwagę. Dzięki temu hodowcy drobiu nie odczuli takich problemów finansowych jak np. hodowcy świń.

Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:

Następny artykuł