mięsol
commons.wikimedia.org / fot. Aw58
Autor Magdalena Więckowska - 23 Listopada 2020

Kartki na mięso, pamiętacie? w PRL-u nie było łatwo

Mięso na kartki było jednym z produktów, który był reglamentowany m. in. w czasach PRL-u. Kontrola dystrybucji towarów w Polsce była spowodowana dużymi brakami surowców na rynku oraz względami politycznymi. W celu zapobieżenia chaosowi, państwo wprowadziło tzw. kartki, które uprawniały do zakupu konkretnych produktów w ściśle wyznaczonych ilościach.

Mięso jest obecnie jednym z codziennych składników diety Polaków. Można powiedzieć, że statystyczny Polak je go obecnie za dużo. W PRL-u mięso nie pojawiało się często na stole.

Mięso na kartki

Wyroby mięsne był synonimem luksusu. System kartkowy był wprowadzony w Polsce trzykrotnie: w latach 1944-1949, potem w 1951-1953 i po raz ostatni w latach 1976-1989.

Wydawanie tzw. kartek dotyczyło zazwyczaj zakupów spożywczych, ale także artykułów dziewiarskich.

Ilość przydzielanych produktów zależała od miejsca zamieszkania, miejsca pracy, wieku czy stanu zdrowia.

Wydzielanie żywności

Reglamentację żywności najbardziej kojarzymy z czasami PRL-u w jego schyłkowej fazie. Wtedy to zakres produktów na kartki był zdecydowanie największy.

Co ciekawe, poza kartkami na mięso i inne towary, stemplowało się w dziecięcych książeczkach zdrowia zakup waty czy pieluch.

W obecnych czasach, gdy na półkach dostępne są niezliczone rodzaje mięs i innych produktów żywnościowych, trudno wyobrazić sobie rzeczywistość z PRL-u.

Następny artykuł