mięso
unsplash.com / fot. Jez Timms
Autor Magdalena Więckowska - 28 Stycznia 2021

Produkcja wieprzowiny na świecie wzrośnie. Co z innymi mięsami w 2021 roku?

Prognozy dotyczące mięsa mogą niejednego zaskoczyć: USDA przewiduje, że w 2021 roku wzrośnie produkcja wieprzowiny, natomiast ilość produkowanej wołowiny i drobiu spadnie.

USDA - inaczej Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych - jest odpowiednikiem resortu rolnictwa w innych krajach. Prowadzi szeroko zakrojone badania rynkowe nie tylko na terenie USA, ale też na całym świecie. Tym razem pod lupę wzięto globalne trendy produkcji mięsa.

Mięso wieprzowe w 2021 roku

Jak się okazuje w 2021 roku możemy spodziewać się wzrostu produkcji mięsa wieprzowego. Jak to możliwe, skoro w wielu krajach na świecie hodowla trzody chlewnej staje się nieopłacalna, a wielu hodowców decyduje się na porzucenie dotychczasowego zajęcia ze względu na miażdżące efekty ASF?

Odpowiedź na to pytanie znajdziemy w Azji - sytuacja Chin w związku z opanowaniem afrykańskiego pomoru świń sprawia, że kraj ten nie zwalnia tempa produkcji - wręcz przeciwnie.

W skali globalnej produkcja mięsa wieprzowego ma wzrosnąć o całe 2%, osiągając poziom 103,8 milionów ton. Niebagatelne znaczenie we wzroście tej wartości ma praca Chin.

MRiRW: Nowa ustawa o hodowli zwierzątMRiRW: Nowa ustawa o hodowli zwierzątCzytaj dalej

Rynek wołowiny i drobiu

Czy z podobnymi tendencjami spotkamy się na rynku wołowiny i drobiu w 2021 roku? Okazuje się, że w tym przypadku scenariusze prognozowane przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych będą nieco inne.

W przypadku drobiu globalna produkcja będzie mniejsza o 1%, wskazując finalnie około 101,8 milionów ton. Powodem mają tutaj być mocne redukcje produkcji w krajach Unii Europejskiej i w Państwie Środka. Grypa ptaków nie daje za wygraną, a do utylizacji idą każdorazowo stada liczące setki (a nawet tysiące) ptaków.

Co ciekawe, popyt na mięso drobiowe w Chinach wzrasta, lecz nie jest to gwałtowny trend - kompensowany jest on m.in. dużą dostępnością wieprzowiny i jej wzrastającą popularnością wśród chińskich konsumentów.

W przypadku wołowiny, podobnie jak drobiu, będziemy mieć do czynienia ze spadkiem produkcji. Jak prognozuje USDA w 2021 roku wołowiny będzie około 61,2 milionów ton.

Powodem spadku produkcji mają być działania redukcyjne omawianego sektora na terenie Chin i Stanów Zjednoczonych.

Mimo to główni eksporterzy wołowiny nie powinni się martwić - z ich punktu widzenia na rynku nie będą odczuwalne większe zmiany w kwestii podaży.

Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:

źródło: wiescirolnicze.pl

Następny artykuł