mięso drobiowe
unsplash.com / fot. Brianna Santellan
Autor Magdalena Więckowska - 15 Lutego 2021

Drobiarze w wielkich kłopotach finansowych. Problemem są ceny pasz

W dramatycznej sytuacji znaleźli się producenci mięsa drobiowego i jaj - pasze niezbędne do chowu ptaków notują najwyższe ceny od sześciu lat. Przez kłopoty, z jakimi zmaga się branża drobiarska od momentu wybuchu pandemii koronawirusa, wiele firm stanęło na granicy bankructwa.

Mięso drobiowe ma niską wartość w skupach; w nieciekawej sytuacji finansowej są też zakłady przetwórcze sprzedające żywność do sklepów spożywczych.

Kryzys drobiarstwa i wysokie ceny pasz

Jak to możliwe, że podwyżki cen pasz dla drobiu zbiegły się z wyjątkowo niekorzystnym okresem, gdy cena za kilogram mięsa jest dramatycznie niska? Rolnictwo jest systemem naczyń połączonych i okazuje się, że wiele wyjaśnić tutaj może odniesienie do rynku mięsa wieprzowego w Chinach.

Soja stanowi średnio 30% zawartości paszy dla drobiu - od jej ceny w głównej mierze zależy to, ile hodowcy będą musieli zapłacić za pokarm dla swoich ptaków. Ostatnimi czasy soja znacznie podrożała ze względu na szereg czynników.

Powodem rosnących cen soi jest jej wzmożona podaż w Chinach, które sprowadzają ją z Ameryki Południowej. Celem Państwa Środka jest odbudowa przetrzebionej populacji świń - jak donoszą media, proces ten postępuje w błyskawicznym tempie.

Traktorzysta urządził kulig i uciekał przed policją. Teraz odpowie przed sądemTraktorzysta urządził kulig i uciekał przed policją. Teraz odpowie przed sądemCzytaj dalej

Do opisywanej kwestii dochodzą czynniki takie jak zagrożone zbiory soi w Ameryce Południowej, a także ograniczenia eksportowe z innych krajów produkujących ziarna.

Coraz większe koszty produkcji

Cytowany przez portal farmer.pl Dariusz Goszczyński, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej powiedział:

- Ostatnie miesiące, a przede wszystkim przełom grudnia i stycznia to nagły wzrost cen pasz.Dla każdego producenta w Polsce taki skok cenowy oznacza zwiększenie kosztów produkcji. W połowie stycznia za tonę soi trzeba było zapłacić o ponad 150 dolarów więcej niż pod koniec września, co oznacza ponad 40-proc. podwyżkę na przestrzeni czterech miesięcy. Obecnie nie odbieramy żadnych sygnałów, żeby sytuacja miała się poprawić. Pamiętajmy, że koszty paszy odpowiadają za ponad 75 proc. kosztów produkcji. Dlatego dręczona wieloma problemami polska branża drobiarska ze znaczącego producenta i unijnego lidera z dnia na dzień pogrąża się w coraz głębszym kryzysie.

Drobiarze tracą też na niekorzystnych cenach, które dyktują sieci handlowe. Niestety, oferowane kwoty nie pokrywają kosztów produkcji produktów drobiowych i zmuszają hodowców do zaciągania długów w celu utrzymania pozornej płynności finansowej.

Krajowa Rada Drobiarstwa zaznacza, że chce uświadomić sieciom handlowym, ile tak naprawdę kosztuje produkcja drobiu oraz uświadomienie, że aktualna polityka ze strony supermarketów doprowadzi do masowych bankructw w branży drobiarskiej.

Katastrofalna sytuacja w sektorze trwa już od około roku - trudno jednak przewidywać, by w najbliższym czasie sytuacja miała ulec jakiekolwiek poprawie.

Zapraszamy na Twittera Rolnik Info twitter.com/rolnikinfo

Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:

źródło: farmer.pl

Następny artykuł