Ministerstwo rolnictwa
Arkadiusz Ziolek / East News
Autor Magdalena Więckowska - 15 Grudnia 2020

Nowość na liście resortu rolnictwa. Od 10 grudnia podlega specjalnej ochronie

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zajmuje się nie tylko kwestiami ściśle związanymi z produkcją rolniczą czy hodowlą zwierząt, ale chroni prawnie te wytwory żywnościowe, które w szczególny sposób zapisały się w kulinarnej historii danego regionu. Służy temu Lista Produktów Tradycyjnych, na którą od 10 grudnia trafił kolejny specjał - marcepan królewiecki.

Ministerstwo Rolnictwa prowadzi Listę Produktów Tradycyjnych, na której znajduje się m. in. produkty mięsne, mleczne, piekarnicze i cukiernicze, a nawet warzywa i owoce.

Ministerstwo Rolnictwa i marcepan królewiecki

Lista Produktów Tradycyjnych obejmuje produkty żywnościowe spośród wszystkich regionów w Polsce. W jaki sposób dane danie lub produkt może trafić na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych?

Muszą one mieć szczególne cechy, które wynikają z zastosowania tradycyjnych metod produkcyjnych typowych dla danego obszaru kraju. Ponadto powinny być produkowane w danym regionie przynajmniej dwadzieścia pięć lat.

Lista w sposób prawny rejestruje i chroni nazwy oraz oznaczenia produktów rolnych i spożywczych na mocy ustawy z 17 grudnia 2004 roku.

Obrazy RolnikINFO"Dość ukrywania się". Marta z "Rolnik szuka żony" pokazała wszystko po raz pierwszyCzytaj dalej

Na wspomnianą listę został wpisany marcepan królewiecki - taką informację podał urząd marszałkowski w Olsztynie. Marcepan jest już 49 specjałem z regionu województwa warmińsko-mazurskiego.

Marcepan królewiecki

W opisie produktu, który umieszczono na Liście Produktów Tradycyjnych zaznaczono, iż chodzi o niewielkie okrągłe wyroby cukiernicze. Przypominają one małe ciastka, lecz w całości wykonane są z marcepanu, czyli słodkiej masy ze zmielonych migdałów.

Na stronie resortu rolnictwa o marcepanie królewieckim można również przeczytać:

"Sposoby jego wytwarzania nieco się różniły w zależności od regionu. Marcepan królewiecki (Konigsverger Marzipan) różnił się od innych sposobem obróbki, ponieważ zapiekano go w piecu. (...) Cechą charakterystyczną tego produktu jest skarmelizowana górna warstwa, przy zachowaniu surowego spodu. Jako nadzienie wykorzystywana jest czekolada, pistacje, kandyzowane owoce lub konfitury. Królewiec, któremu nazwę zawdzięcza marcepan królewiecki, to polska nazwa miasta w dawnych Prusach Wschodnich, obecnie Kaliningrad. Kuchnia poszczególnych części Prus Wschodnich nie różniła się wiele od siebie. Większość dań, obecnych w Królewcu czy Elblągu, spotkać można było także na Litwie Pruskiej czy na Mazurach".

Co ciekawe, najwięcej pozycji na Liście Produktów Tradycyjnych zajmują specjały z województwa podkarpackiego - 246, małopolskiego - 224 oraz lubelskiego - 223.

Fakt istnienia listy, która w sposób prawny chroni produkty powstałe dzięki produkcji rolniczej i tradycyjnej jest niewątpliwym dowodem na to, że wpływ rolnictwa jest ważnym elementem kształtowania kultury danego kraju.

Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:

Następny artykuł