mleko
unsplash.com / Brian Suman
Autor Magdalena Więckowska - 16 Listopada 2020

Kożuch na mleku - kto z was unika, a kto zajada ze smakiem? Żywe wspomnienie dzieciństwa

Mleko jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego. W obecnych czasach nawet te osoby, które cierpią na nietolerancję laktozy nie muszą go sobie odmawiać - procesy technologiczne sprawiły, że mleko bez trudu może być pozbawiane tego enzymu. Niezależnie jednak od rodzaju mleka kojarzy się ono ze wspomnieniem z dzieciństwa - a mianowicie z kożuchami. Część z nas je uwielbia, podczas gdy druga część konsekwentnie ich unika.

Mleko bardzo często przypomina nam miłe czasy dzieciństwa - zwłaszcza te na wsi, gdy można było pić mleko prosto od krowy. Jednocześnie wiele osób przypomina sobie o istnieniu... kożuchów, które niejednokrotnie sprawiały, że apetyt na mleko nieco się zmniejszał.

Wielki niepokój wśród górali. Pieniądze mogą im przejść koło kosa, powód jest jedenWielki niepokój wśród górali. Pieniądze mogą im przejść koło kosa, powód jest jedenCzytaj dalej

DZISIAJ GRZEJE:
1. Zainteresowanie było tak duże, że zwiększono budżet na dofinansowania. Dobra wiadomość z NFOŚiGW
2. Księża na emeryturze zyskają podwójnie. Zwykli emeryci nie mają co liczyć na podobne pieniądze
3. Wielkie pieniądze idą do rolników. Internauci zdają relację

Mleko i kożuch

Kożuch wszyscy znamy - pojawia się zawsze na powierzchni mleka, gdy tylko je podgrzewamy. Wielu osobom kożuch skutecznie psuje nastrój i odbiera ochotę na wypicie mleka.

Jak jednak przebiega proces, w wyniku którego powstaje ta elastyczna błona na powierzchni? Zanim o tym opowiemy warto dodać, że kożuch tworzy się tylko na mleku niehomogenizowanym - im większa zawartość tłuszczu i wyższa temperatura mleka, tym szansa na wytworzenie się grubszego kożucha.

Zacznie się 5 grudnia. Ważna zmiana przepisów dla kierowcówZacznie się 5 grudnia. Ważna zmiana przepisów dla kierowcówCzytaj dalej

Jak powstaje kożuch

Kożuch jest tak naprawdę mieszaniną tłuszczu i białka występujących w mleku. Nie są rozpuszczalne w wodzie, toteż przy podwyższeniu temperatury unoszą się na powierzchnię, tworząc elastyczną błonę. Istnieją różne rodzaje białka w krowim mleku - większość z tego to kazeina.

Ona jest jednak odporna na wysoką temperaturę i nie ścina się, w odróżnieniu od innych rodzajów białka. Ścinają się one niczym białko jaja w temperaturze 65 stopni Celsjusza.

Większość dzieci i dorosłych nie przepada za kożuchem - myśl o nim potrafi przywołać intensywne wspomnienia z dawnych lat.

O gustach się nie dyskutuje, ale pewne jest jedno - obecność kożucha daje gwarancję, że mleko nie było homogenizowane.

W Parku Narodowym ma być droga ekspresowa. Sprawa może trafić do UEW Parku Narodowym ma być droga ekspresowa. Sprawa może trafić do UECzytaj dalej

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Pij codziennie rano, a pozbędziesz się zalegających w jelitach złogów. Mikstura może niesamowicie wpłynąć na Twoją sylwetkę
  2. Nowa wiadomość od PKO BP ucieszy nie tylko klientów banku. Polacy w końcu się doczekali
  3. W Parku Narodowym ma być droga ekspresowa. Sprawa może trafić do UE
  4. Romans za kulisami "Rolnik szuka żony"? W sieci pojawił się zaskakujący wpis uczestniczki hitu TVP
  5. Inwazyjny gatunek z Azji zagraża gospodarce i ekosystemowi. Ludzie załamują ręce
  6. Dlaczego pies kładzie się przy Twoich stopach? Spanie w nogach jest ważnym sygnałem, lepiej go nie bagatelizować
  7. Robert Lewandowski uderza w Jerzego Brzęczka. Długo milczał, ale ostatecznie szczerze ocenił selekcjonera (WIDEO)

Następny artykuł