
Kożuch na mleku - kto z was unika, a kto zajada ze smakiem? Żywe wspomnienie dzieciństwa
Mleko jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego. W obecnych czasach nawet te osoby, które cierpią na nietolerancję laktozy nie muszą go sobie odmawiać - procesy technologiczne sprawiły, że mleko bez trudu może być pozbawiane tego enzymu. Niezależnie jednak od rodzaju mleka kojarzy się ono ze wspomnieniem z dzieciństwa - a mianowicie z kożuchami. Część z nas je uwielbia, podczas gdy druga część konsekwentnie ich unika.
Mleko bardzo często przypomina nam miłe czasy dzieciństwa - zwłaszcza te na wsi, gdy można było pić mleko prosto od krowy. Jednocześnie wiele osób przypomina sobie o istnieniu... kożuchów, które niejednokrotnie sprawiały, że apetyt na mleko nieco się zmniejszał.
DZISIAJ GRZEJE:
1. Zainteresowanie było tak duże, że zwiększono budżet na dofinansowania. Dobra wiadomość z NFOŚiGW
2. Księża na emeryturze zyskają podwójnie. Zwykli emeryci nie mają co liczyć na podobne pieniądze
3. Wielkie pieniądze idą do rolników. Internauci zdają relację
Mleko i kożuch
Kożuch wszyscy znamy - pojawia się zawsze na powierzchni mleka, gdy tylko je podgrzewamy. Wielu osobom kożuch skutecznie psuje nastrój i odbiera ochotę na wypicie mleka.
Jak jednak przebiega proces, w wyniku którego powstaje ta elastyczna błona na powierzchni? Zanim o tym opowiemy warto dodać, że kożuch tworzy się tylko na mleku niehomogenizowanym - im większa zawartość tłuszczu i wyższa temperatura mleka, tym szansa na wytworzenie się grubszego kożucha.
Jak powstaje kożuch
Kożuch jest tak naprawdę mieszaniną tłuszczu i białka występujących w mleku. Nie są rozpuszczalne w wodzie, toteż przy podwyższeniu temperatury unoszą się na powierzchnię, tworząc elastyczną błonę. Istnieją różne rodzaje białka w krowim mleku - większość z tego to kazeina.
Ona jest jednak odporna na wysoką temperaturę i nie ścina się, w odróżnieniu od innych rodzajów białka. Ścinają się one niczym białko jaja w temperaturze 65 stopni Celsjusza.
Większość dzieci i dorosłych nie przepada za kożuchem - myśl o nim potrafi przywołać intensywne wspomnienia z dawnych lat.
O gustach się nie dyskutuje, ale pewne jest jedno - obecność kożucha daje gwarancję, że mleko nie było homogenizowane.
ZOBACZ TAKŻE:
- Pij codziennie rano, a pozbędziesz się zalegających w jelitach złogów. Mikstura może niesamowicie wpłynąć na Twoją sylwetkę
- Nowa wiadomość od PKO BP ucieszy nie tylko klientów banku. Polacy w końcu się doczekali
- W Parku Narodowym ma być droga ekspresowa. Sprawa może trafić do UE
- Romans za kulisami "Rolnik szuka żony"? W sieci pojawił się zaskakujący wpis uczestniczki hitu TVP
- Inwazyjny gatunek z Azji zagraża gospodarce i ekosystemowi. Ludzie załamują ręce
- Dlaczego pies kładzie się przy Twoich stopach? Spanie w nogach jest ważnym sygnałem, lepiej go nie bagatelizować
- Robert Lewandowski uderza w Jerzego Brzęczka. Długo milczał, ale ostatecznie szczerze ocenił selekcjonera (WIDEO)