MRiRW - żywność
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi/ Twitter
Autor Aneta Wasilewska - 28 Stycznia 2021

"Żywność bez tajemnic". Grzegorz Puda o nowym projekcie

- Żywność bez tajemnic. Pełna informacja dla konsumentów, to cel projektu Paszportyzacja Polskiej Żywności. Już wkrótce ruszy pilotaż w odniesieniu do rynków: ziemniaka, wołowiny i wieprzowiny - przekazał dziś Grzegorz Puda. Jak się okazuje, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi rozpoczęło prace nad nowym projektem.

Dzisiaj, 28 stycznia obyła się uroczystość podpisania listu intencyjnego na rzecz realizacji projektu Paszportyzacja Polskiej Żywności. Była ona niezbędnym etapem do wdrożenia pilotaży dla rynku ziemniaka, rynku wołowiny oraz rynku wieprzowiny.

- Projekt paszportyzacji polskiej żywności wpisuje się w międzynarodowe trendy, w ogólnoświatowe trendy. Chcemy, aby konsument miał zapewnioną wiarygodną informację o żywności na każdym etapie produkcji. Aby doskonale zdawał sobie sprawę z tego skąd pochodzi żywność, jakim procesom przetwórczym została poddana, a także, gdzie była składowana i w końcu jak trafiła na półkę sklepową - przekazał dziś Grzegorz Puda, minister rolnictwa.

Większa wiarygodność i przejrzystość

Jak informuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi za ideą "Od pola do stołu" stoi wiele kontekstów. Do jednego z nich należy zaliczyć budowę cyfrowego systemu gwarantującego efektywne śledzenie i identyfikowanie informacji o produktach rolno-spożywczych w łańcuchu dostaw, dzięki, którym możliwe będzie rejestrowanie i walidowanie transakcji, co z kolei ma zwiększyć wiarygodność i przejrzystość na temat pochodzenia i jakości produktu.

Obrazy RolnikINFO"Moje problemy z policją trwają". Andrzej z "Rolnicy. Podlasie" szczerze o nadchodzących rozprawachCzytaj dalej

- Mamy bardzo dobry sektor rolny i bardzo dobry sektor cyfryzacji. Teraz łączą się te dwa światy, abyśmy wiedzieli „Od pola do stołu”, co się dzieje z żywnością. Jako konsumenci jesteśmy teraz bardzo wymagający. Już nie chcemy tylko smacznej żywności, ale przede wszystkim zdrowej, naturalnej i wysokiej jakości - przekazała dziś pełnomocnik Prezesa Rady Ministrów do spraw GovTech Justyna Orłowska.

Paszportyzacja Polskiej Żywności

Cały projekt roboczy został nazwany "Paszportyzacją Polskiej Żywności".

- Interesariuszami tego przedsięwzięcia są uczestnicy łańcucha dostaw żywności, w tym zrzeszenia i związki sektora rolno-spożywczego, jednostki naukowo-badawcze, a także instytucje administracji publicznej odpowiedzialne za kontrolę bezpieczeństwa i jakości żywności, tj.: Główny Inspektorat Weterynarii, Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Główny Inspektorat Sanitarny oraz Główny Inspektorat Transportu Drogowego - przekazano oficjalnie.

Dzięki nowemu projektowi spełnione zostaną oczekiwania konsumentów, którzy chcą wiedzieć więcej o żywności.

- Pierwszym wydarzeniem, które zapoczątkowało prace nad projektem, była zorganizowana w 2020 roku konferencja, w której wzięło udział około 150 uczestników z kraju i zagranicy, w tym przedstawiciele producentów rolnych, eksperci od marketingu, dostawcy technologii oraz przedstawiciele administracji. Podczas konferencji zaprezentowano koncepcje i możliwość stworzenia lub wykorzystania już istniejących rozwiązań w zakresie identyfikacji żywności- poinformowano.

Jak zaznaczono podczas dzisiejszego spotkania, działania przyniosą korzyść dla całego sektora rolno-spożywczego w całym kraju.

- Aby wyeliminować nieuczciwe praktyki na rynku żywności oraz sprostać oczekiwaniom konsumentów konieczne są konkretne działania. Dlatego podjęliśmy decyzję o realizacji projektu - dodał Grzegorz Puda.

MRiRW

Fot. Twitter/Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:

Źródło: Gov.pl

Następny artykuł