niemcy
unsplash.com / fot. Pascal Debrunner
Autor Magdalena Więckowska - 22 Lutego 2021

Niemiecki rynek wieprzowiny wstaje z kolan. W lepszej sytuacji również Polska

Niemcy i unijne rynki wieprzowiny powoli wstają z kolan po 2020 roku - ceny rosną, spada podaż, a zapotrzebowanie zakładów przetwórczych na wieprzowinę rośnie. Ma to konkretne przełożenie na sytuację producentów mięsa wieprzowego w Polsce - podwyżki niemieckich cen oznaczają, że poprawa sytuacji w naszym kraju będzie coraz bardziej odczuwalna.

Jak podaje portal agronews.com.pl, liczba świń oczekujących na ubój w Niemczech spada - efektem jest także mniejsza masa ubojowa trzody chlewnej. Na 17 lutego notowanie VEZG wskazuje, że średnia cena w niemieckich skupach wieprzowiny wyniosła 1,21 euro za kilogram mięsa.

Niemcy, Polska i rynek mięsa wieprzowego

Nie tylko z racji członkostwa w Unii Europejskiej, lecz także ze względu na bezpośrednie sąsiedztwo niemiecka sytuacja rynku mięsa wieprzowego ma niemałe znaczenie dla polskich producentów trzody chlewnej.

Już od pewnego czasu słychać - także w Polsce - o stopniowych podwyżkach wieprzowiny w skupach. Miniony rok był tak trudny, że nawet w obliczu wzrastających cen mało kto ma odwagę powiedzieć, że być może nadchodzą lepsze czasy dla hodowców trzody chlewnej.

Pozytywne impulsy zataczają coraz szersze kręgi - dowodem na to może być chociażby sytuacja w Niemczech, gdzie producenci - tak samo jako polscy rolnicy - ucierpieli nie tylko wskutek chaosu wywołanego koronawirusem, lecz także afrykańskim pomorem świń.

Rosja: zniszczono prawie 42 tony polskich gruszek. Winne embargoRosja: zniszczono prawie 42 tony polskich gruszek. Winne embargoCzytaj dalej

Nadchodzą lepsze czasy?

Na stronie internetowej Krajowego Związku Pracodawców i Producentów Trzody Chlewnej możemy przeczytać:

Wzrosty cen tuczników z pewnością utrzymają się w Polsce. Podwyżka cen w Niemczech wzmocni obserwowany na naszym rynku już od dwóch tygodni trend wzrostowy. W porównaniu do tygodnia poprzedniego średnia cena skupu w kraju wzrosła o 20 groszy. Sprzedając tuczniki na wagę żywą rolnicy mogą otrzymać średnio ok. 4,06 zł /kg. Za kl. E zakłady mięsne płacą średnio ok. 5,40 zł/kg.

Ponadto możemy przeczytać o dodatkowych czynnikach, które wspierają sytuację unijnego rynku trzody chlewnej:

Wzrostowi cenowemu sprzyja utrzymujący się na wysokim poziomie unijny eksport wieprzowiny do Chin. Na dobrych marżach zyskuje Hiszpania oraz inne kraje eksportujące do Państwa Środka. Cena tuczników na Półwyspie Iberyjskim wzrosła w notowaniach ISN do 1,52 /kg (+3₵ t/t), w Austrii do 1,26 (+3₵ t/t), w Belgii do 1,05 (+2₵ t/t), a w Holandii do 1,18 (+1₵ t/t) za kg (wbc). Podwyżki w unijnych cennikach spowodowane są niższą podażą żywca oraz większym zapotrzebowaniem na surowiec ze strony zakładów przetwórczych i handlu.

Jeszcze na początku lutego zauważalne podwyżki cen mięsa wieprzowego w skupach nie satysfakcjonowały rolników. Czy obecny wzrostowy trend ma szansę zapewnić trwałą poprawę sytuacji producentów trzody chlewnej w Polsce? Obecnie trudno na ten temat wyrokować, ale nadzieje środowiska rolniczego są z pewnością dużo większe.

Zapraszamy na Twittera Rolnik Info twitter.com/rolnikinfo

Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:

Źródło: kzp-ptch.pl

Następny artykuł