Owoce - nowość
Marcin Konsek / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0
Autor Aneta Wasilewska - 6 Listopada 2020

Owoce i warzywa są świeższe nawet trzy razy dłużej. Opracowano niebywałą metodę

Naukowcy połączyli dwa palące problemy, z którym borykamy się na całym świecie i znaleźli rozwiązanie, jak temu przeciwdziałać. Nowy produkt może całkowicie zrewolucjonizować rynek owoców i warzyw.

Owoce i warzywa to obok pieczywa i wędlin najczęściej marnowane produkty na świecie. W związku z troską o niemarnowanie jedzenia i problemy rolników pojawiła się zaskakująca propozycja.

Dłuższa świeżość owoców i warzyw

Jak się okazuje, startup założony w Kalifornii zdobył kolejne pieniądze dla swojej inwestycji. Startup Apeel Sciences odpowiedzialny jest za tworzenie i produkowanie jadalnych pokryć do owoców i warzyw, dzięki którym wzrasta ich przydatność do spożycia. Jak się okazuje nawet 2-3 razy.

Na jakiej zasadzie działa przedłużanie długości przydatności do spożycia? Okazuje się, że wszystko zależy od tego, czy możliwe będzie zatrzymanie w nim wilgoci przy jednoczesnym niedopuszczaniu tlenu do środka. James Rogers, założyciel firmy ponad 6 lat pracował właśnie nad tym, by stworzyć taką jadalną powłokę. I tak oto powstała powłoka, która wytwarzana jest z materiałów pochodzenia roślinnego. Powłoka nie ma żadnej barwy, smaku i zapachu, a co więcej zgodnie z decyzją amerykańskiego resortu kontroli, jest bezpieczna do spożycia.

Powłoka trafia do klientów w postaci proszku, który rozcieńczany jest wodą. Tak przygotowany roztwór można rozpylać na owoce i warzywa. Należy jednak zauważyć, że każde warzywo i owoc wymaga odpowiednio dostosowanego porycia. Na ten moment trwają prace nad obliczeniami dla trzydziestu owoców. Dla przykładu już sprawdzono, że w przypadku awokado, powłoka Apeel jest w stanie zatrzymać wilgoć o 30% dłużej, a o 60% wolniej dochodzi do utleniania się.

Zadanie pierwsze: walka z marnotrawstwem świeżych owoców i warzyw

Dzięki nowym inwestycjom Apeel będzie mogła zaopatrywać w swoje powłoki rolników w Afryce Wschodniej, Ameryce Południowej i Azji Południowo-Wschodniej. Firma chce w ten sposób przedłużyć "życie" owoców i warzyw, które marnują się zanim jeszcze dotrą do klientów.

- Apeel ma ogromny potencjał, jeśli chodzi o pomoc rolnikom, którzy teraz zajmują się uprawami, aby wyżywić swoje rodziny, ale mogliby wyjść na rynek - zdradziła Christina Owen z Fundacji Billa i Melindy Gatesów.

Powłoka ma szansę pomóc nie tylko rolnikom, ale i zapobiegać marnowaniu żywności na całym świecie. Niestety, zgodnie z ostatnimi danymi Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa aż 45% świeżych owoców i warzyw trafia do kosza.

Źródło: Sputniknews

Następny artykuł