
Promyk nadziei w ciężkich czasach. Polacy w ostatnich miesiącach marnowali zdecydowanie mniej jedzenia
Owoce, warzywa i pieczywo najczęściej w Polsce lądują w śmietnikach. Marnowanie żywności jest jednym z problemów, w której kwestii niewiele działań przynosiło rezultaty. Teraz się okazuje, że lockdown spowodował, że z większą uważnością zaczęliśmy traktować zakupione jedzenie.
Owoce, warzywa, pieczywo, produkty mleczne bardzo często z wielu powodów ląduje w koszu na śmieci. W ciężkich chwilach pojawiła się jednak dobra wiadomość.
Owoce, warzywa i produkty mleczne rzadziej trafiały do kosza
- W czasie lockdownu rzadziej wyrzucano żywność z powodu przekroczenia daty ważności, zbyt dużych porcji posiłków, niewłaściwego przechowywania żywności czy dlatego, że produkt nie smakował - do takich wniosków doszły badaczki z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
W koszach rzadziej lądowały owoce, warzywa i produkty mleczne. Badania przeprowadzone były za pośrednictwem sieci w czerwcu. Badaczki z z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu chciały dowiedzieć się, czy wystąpi różnica w marnowaniu jedzenia w czasie pandemii.
- Przystępując do badania sądziłyśmy, że marnotrawstwo w czasie tygodni zamknięcia w domach było większe. Wynik jednak nas zaskoczył. Blisko 39 proc. respondentów stwierdziło, że w tym okresie wyrzucało mniej żywności. Wygląda na to, że w tym trudnym czasie lepiej udawało się nam zagospodarować żywnością - przekazała jedna z autorek analizy dr Ewelina Marek-Andrzejewska z Katedry Ekonomii i Polityki Gospodarczej w Agrobiznesie UP w Poznaniu.
DZISIAJ GRZEJE:
1. Ich plany kompletnie legły w gruzach. Para z Podlasia padła ofiarą oszustów, dziś ostrzegają wszystkich
2. Godziny dla seniorów już pewne. Podjęto decyzję ws. godzin otwarcia w sklepach
3. Przykry atak wobec rolników: "Chce szacunku, nie szanując żadnej grupy zawodowej". Oburzające słowa
Promyk nadziei?
Co ciekawe, badanie pokazało, że do kosza wyrzucano mniej jedzenia z powodu przygotowania zbyt dużych porcji, niewłaściwego przechowywania oraz ze względu na nieprzyjemny smak produktu. Warto podkreślić, że podobne badania przeprowadzono już w Chinach, Tunezji i Katarze. Pandemia diametralnie zmieniła sposób, w jaki podchodzimy do jedzenia. Nadzieję daje planowanie zakupów, odpowiednie przechowywanie produktów oraz podchodzenia rozsądnie do kwestii marnowania żywności.
ZOBACZ TAKŻE:
- Niebywała, oszałamiająca metamorfoza, wygląda o dekadę młodziej. Najnowsze zdjęcia pokazują wszystko. Była pierwsza dama zdradziła tajniki swojej diety
- Skandal na Dolnym Śląsku. Rozbito nielegalną pseudohodowlę psów, lokalny weterynarz maczał w niej palce
- Padły wiążące obietnice: poprawka w "piątce dla zwierząt" i odszkodowania dla rolników. Rząd przedstawił swój nowy plan
- Uprawy dla małych i dużych gospodarstw. Na nim cała gmina zbija kokosy, zagłębie czosnkowe to chluba okolicy
- Już wiadomo: komitet rolników przedstawia twarde żądania. Chcą potężnych zmian
- Z ostatniej chwili: pilny komunikat Episkopatu Polski. Chodzi o 1 listopada, wiadomo co nas czeka
Źródło: Interia