Papierówki - niezapomniany smak
Mariuszjbie/Wikipedia/(CC BY-SA 3.0)
Autor Aneta Wasilewska - 6 Listopada 2020

Papierówki dla wielu są symbolem dzieciństwa. Pamiętacie ich smak?

Papierówki dla wielu osób kojarzą się z dzieciństwem. Pamiętacie jeszcze ich smak?

Papierówki, czyli jabłoń domowa albo "Oliwka Inflancka" to jedna z odmian jabłoni domowej, pochodzącej z rejonów nadbałtyckich. Nie ulega wątpliwości, że to jedna z najpopularniejszych odmian jabłek w kraju, która dla wielu Polaków jest wspaniałym wspomnieniem z dzieciństwa.

Pamiętacie papierówki?

Papierówki uprawiane są na całej półkuli północnej, wszędzie tam, gdzie można uprawiać jabłoń. Drzewka rosną na glebach żyznych bardzo silnie, a na nich każdego roku wytwarzane są widlasto rozgałęzione pędy. Papierówka owocuje średniej wielkości, jasnozielonymi jabłkami. Ich skórka jest gładka, cienka i sucha. A to, co z pewnością kojarzy każdy, to ich smak.

Papierówki mają specyficzny kwaskowaty miąższ, który zapadał w pamieć.

Papierówka coraz rzadziej jest sadzona w Polsce

Przez wiele lat w kraju nie tylko na wsi można było niemalże wszędzie zobaczyć amatorskie odmiany papierówek. Niestety, z biegiem czasu trendy się zmieniły, a już dziś drzewka są coraz rzadziej sadzone. A szkoda, papierówki nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i do przygotowania przetworów. Niestety, papierówki ciężko znoszą transport, co oznacza, że najczęściej sprzedawane są lokalnie. Pamiętacie, kiedy ostatnio zajadaliście się papierówkami?

Następny artykuł