parówki
Leonardo Carvalho / unsplash.com
Autor Magdalena Więckowska - 1 Listopada 2020

Parówki - zdania są podzielone. Mówią, że to mielone racice z tekturą i wodą - to prawda?

Parówki uwielbiane są zwłaszcza przez dzieci. Zaletą tego wyrobu mięsnego jest fakt, że są niezwykle łatwe w przygotowaniu. Niebagatelną rolę w ich popularności odgrywa także cena. Niestety, o parówkach krążą rozmaite opinie - większość z nich dość nieprzychylnie odnosi się do ich składu. Niejednokrotnie słyszy się żarty, że parówka nie zawiera mięsa, albo że pochodzi z odpadów z rzeźni, takich jak świńskie racice. Gdzie leży prawda?

Parówkom można zarzucić, że zawierają w swoim składzie sporo konserwantów. Jest to jednak jedyny sposób, by drobno zmielone mięso nadawało się do spożycia. W innym przypadku ten rodzaj wyrobu zepsułby się już kilka godzin po przygotowaniu.

Parówki i prawda na ich temat

O parówkach krąży sporo niepochlebnych opinii, a mimo to produkt ten cieszy się niesłabnącą popularnością. Ten “format” żywności spopularyzował się do tego stopnia, że obecnie w sklepach znaleźć możemy również parówki roślinne, bez zawartości mięsa w składzie. W przypadku tradycyjnych parówek warto wspomnieć, że ich głównym budulcem powinno być - w teorii - mięso, przynajmniej w 50%. Im większa zawartość mięsa w parówce, tym lepsza jej jakość. Na rynku niektóre parówki zawierają nawet ponad 90% mięsa. Niepożądanym rodzajem budulca parówek jest tzw. MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie - nie jest ono uznawane przez standardy unijne jako mięso.

Tajemnica wnętrza

Wspomniany MOM powstaje z mięsa, które pozostało przyklejone do kości zwierząt oprawionych przez masarza. Do maszyny rozdrabniającej wrzuca się fragmenty szkieletu, chrząstek i wspomnianego mięsa oddzielonego w sposób mechaniczny. W rezultacie otrzymuje się zmieloną masę, do której dodaje się przyprawy i lód, a w dalszej kolejności tłuszcz. Na koniec otrzymaną masą wypełnia się przygotowane wcześniej osłonki, które poddaje się obróbce termicznej, która utrwala ich kształt.

Następny artykuł