
Parówki - zdania są podzielone. Mówią, że to mielone racice z tekturą i wodą - to prawda?
Parówki uwielbiane są zwłaszcza przez dzieci. Zaletą tego wyrobu mięsnego jest fakt, że są niezwykle łatwe w przygotowaniu. Niebagatelną rolę w ich popularności odgrywa także cena. Niestety, o parówkach krążą rozmaite opinie - większość z nich dość nieprzychylnie odnosi się do ich składu. Niejednokrotnie słyszy się żarty, że parówka nie zawiera mięsa, albo że pochodzi z odpadów z rzeźni, takich jak świńskie racice. Gdzie leży prawda?
Parówkom można zarzucić, że zawierają w swoim składzie sporo konserwantów. Jest to jednak jedyny sposób, by drobno zmielone mięso nadawało się do spożycia. W innym przypadku ten rodzaj wyrobu zepsułby się już kilka godzin po przygotowaniu.
Parówki i prawda na ich temat
O parówkach krąży sporo niepochlebnych opinii, a mimo to produkt ten cieszy się niesłabnącą popularnością. Ten “format” żywności spopularyzował się do tego stopnia, że obecnie w sklepach znaleźć możemy również parówki roślinne, bez zawartości mięsa w składzie. W przypadku tradycyjnych parówek warto wspomnieć, że ich głównym budulcem powinno być - w teorii - mięso, przynajmniej w 50%. Im większa zawartość mięsa w parówce, tym lepsza jej jakość. Na rynku niektóre parówki zawierają nawet ponad 90% mięsa. Niepożądanym rodzajem budulca parówek jest tzw. MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie - nie jest ono uznawane przez standardy unijne jako mięso.
DZISIAJ GRZEJE:
1. Emerytury rolników są dramatycznie niskie. Opublikowano najnowsze dane
2. Jedną decyzją rząd uciął roczne dochody. Tysiące Polaków z pustymi rękami
3. Koty trzeba zamknąć w domu? Okazuje się, że na dworze stanowią ogromne zagrożenie
Tajemnica wnętrza
Wspomniany MOM powstaje z mięsa, które pozostało przyklejone do kości zwierząt oprawionych przez masarza. Do maszyny rozdrabniającej wrzuca się fragmenty szkieletu, chrząstek i wspomnianego mięsa oddzielonego w sposób mechaniczny. W rezultacie otrzymuje się zmieloną masę, do której dodaje się przyprawy i lód, a w dalszej kolejności tłuszcz. Na koniec otrzymaną masą wypełnia się przygotowane wcześniej osłonki, które poddaje się obróbce termicznej, która utrwala ich kształt.
ZOBACZ TAKŻE:
- Najpyszniejszy syrop ze wszystkich, doskonały nie tylko na przeziębienie, ale i do deserów. Naturalna mikstura z malin nie ma sobie równych
- Złodzieje nic nie ukradną ze sklepu. Właściciel zamontował specjalny monitoring
- Wściekły Pudzian w niecenzuralnych słowach o całej sytuacji. Nie do wiary, że stał się ofiarą
- Tylko dla osób o mocnych nerwach: skandaliczne sekrety pracy przy zbiorze truskawek w Niemczech
- Śmierć przyszła nagle, nic nie można było zrobić. Koszmarna wiadomość, Szczena z "Chłopaków do wzięcia" był zdruzgotany
- Tysiące Polaków nie zadbają w tym roku o groby bliskich. Na szczęście jest wyjście z trudnej sytuacji
- Halloween już jutro. Corgi dobrze wie, co robi się z dynią