parówki
Leonardo Carvalho / unsplash.com
Autor Magdalena Więckowska - 1 Listopada 2020

Parówki - zdania są podzielone. Mówią, że to mielone racice z tekturą i wodą - to prawda?

Parówki uwielbiane są zwłaszcza przez dzieci. Zaletą tego wyrobu mięsnego jest fakt, że są niezwykle łatwe w przygotowaniu. Niebagatelną rolę w ich popularności odgrywa także cena. Niestety, o parówkach krążą rozmaite opinie - większość z nich dość nieprzychylnie odnosi się do ich składu. Niejednokrotnie słyszy się żarty, że parówka nie zawiera mięsa, albo że pochodzi z odpadów z rzeźni, takich jak świńskie racice. Gdzie leży prawda?

Parówkom można zarzucić, że zawierają w swoim składzie sporo konserwantów. Jest to jednak jedyny sposób, by drobno zmielone mięso nadawało się do spożycia. W innym przypadku ten rodzaj wyrobu zepsułby się już kilka godzin po przygotowaniu.

Ludzie oszaleli na ich punkcie. Rolnicy zacierają ręce, badacze ostrzegająLudzie oszaleli na ich punkcie. Rolnicy zacierają ręce, badacze ostrzegająCzytaj dalej

Parówki i prawda na ich temat

O parówkach krąży sporo niepochlebnych opinii, a mimo to produkt ten cieszy się niesłabnącą popularnością. Ten “format” żywności spopularyzował się do tego stopnia, że obecnie w sklepach znaleźć możemy również parówki roślinne, bez zawartości mięsa w składzie. W przypadku tradycyjnych parówek warto wspomnieć, że ich głównym budulcem powinno być - w teorii - mięso, przynajmniej w 50%. Im większa zawartość mięsa w parówce, tym lepsza jej jakość. Na rynku niektóre parówki zawierają nawet ponad 90% mięsa. Niepożądanym rodzajem budulca parówek jest tzw. MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie - nie jest ono uznawane przez standardy unijne jako mięso.

DZISIAJ GRZEJE:
1. Emerytury rolników są dramatycznie niskie. Opublikowano najnowsze dane
2. Jedną decyzją rząd uciął roczne dochody. Tysiące Polaków z pustymi rękami
3. Koty trzeba zamknąć w domu? Okazuje się, że na dworze stanowią ogromne zagrożenie

Wściekły Pudzian w niecenzuralnych słowach o całej sytuacji. Nie do wiary, że stał się ofiarąWściekły Pudzian w niecenzuralnych słowach o całej sytuacji. Nie do wiary, że stał się ofiarąCzytaj dalej

Tajemnica wnętrza

Wspomniany MOM powstaje z mięsa, które pozostało przyklejone do kości zwierząt oprawionych przez masarza. Do maszyny rozdrabniającej wrzuca się fragmenty szkieletu, chrząstek i wspomnianego mięsa oddzielonego w sposób mechaniczny. W rezultacie otrzymuje się zmieloną masę, do której dodaje się przyprawy i lód, a w dalszej kolejności tłuszcz. Na koniec otrzymaną masą wypełnia się przygotowane wcześniej osłonki, które poddaje się obróbce termicznej, która utrwala ich kształt.

Tylko dla osób o mocnych nerwach: skandaliczne sekrety pracy przy zbiorze truskawek w NiemczechTylko dla osób o mocnych nerwach: skandaliczne sekrety pracy przy zbiorze truskawek w NiemczechCzytaj dalej

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Najpyszniejszy syrop ze wszystkich, doskonały nie tylko na przeziębienie, ale i do deserów. Naturalna mikstura z malin nie ma sobie równych
  2. Złodzieje nic nie ukradną ze sklepu. Właściciel zamontował specjalny monitoring
  3. Wściekły Pudzian w niecenzuralnych słowach o całej sytuacji. Nie do wiary, że stał się ofiarą
  4. Tylko dla osób o mocnych nerwach: skandaliczne sekrety pracy przy zbiorze truskawek w Niemczech
  5. Śmierć przyszła nagle, nic nie można było zrobić. Koszmarna wiadomość, Szczena z "Chłopaków do wzięcia" był zdruzgotany
  6. Tysiące Polaków nie zadbają w tym roku o groby bliskich. Na szczęście jest wyjście z trudnej sytuacji
  7. Halloween już jutro. Corgi dobrze wie, co robi się z dynią

Następny artykuł