Pigwa - jesień
Domowa Anna/Youtube
Autor Aneta Wasilewska - 30 Października 2020

Powoli odchodzi w zapomnienie, a dziś sprawdzi się idealnie. Wykorzystujecie pigwę?

Pigwa znana jest w Polsce od dawna. Jej wykorzystywanie jest szerokie, idealnie sprawdza się w zimowe i jesienne dni. Niestety, coraz mniej mówi się o jej wspaniałych właściwościach, korzystacie jeszcze z niej?

Pigwa to owoc, który należy do tej samej rodziny, co jabłka. Ma wiele prozdrowotnych właściwości, z których warto korzystać w okresie jesienno-zimowym.

Modernizacje przeszły najśmielsze oczekiwania. Legendarny ciągnik w zupełnie nowej odsłonieModernizacje przeszły najśmielsze oczekiwania. Legendarny ciągnik w zupełnie nowej odsłonieCzytaj dalej

Pigwa nie tylko do herbaty

Przede wszystkim pigwa normalizuje ciśnienie krwi, chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, a eksperci nie mają wątpliwości co do tego, że jej regularne spożycie zapobiega rozwojowi choroby wieńcowej.

- Pigwa zawiera potas, który bierze udział w procesach dystrybucji płynów w całym organizmie, pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, przyczynia się do rozluźnienia tętnic, co zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej, zawału serca i udaru mózgu - przekazali eksperci.

DZISIAJ GRZEJE:
1.Tak wyraża się Marta Manowska. Niebywałe słowa do Polaków
2. PKO BP szuka pieniędzy gdzie tylko może. Szykuj się na wzrost opłat
3. Nagła zmiana. ARiMR ogłosiła nowe informacje ws pomocy dla sprzedawców kwiatów

Zostało 6 dni. ARiMR wypłaci dotacje dla kolejnej grupy poszkodowanychZostało 6 dni. ARiMR wypłaci dotacje dla kolejnej grupy poszkodowanychCzytaj dalej

Jedną z najpopularniejszych metod wykorzystania pigwy w Polsce, jest bezpośrednie dodanie soku, bądź całych owoców do gorącej herbaty. Nie jest to jednak jedyny sposób, w jaki można wykorzystać te niezwykle aromatyczne owce. Pigwa może być wykorzystywana na wiele sposobów. O dwóch najpopularniejszych można się dowiedzieć na kanale Domowa Anna na platformie YouTube.

ZOBACZ TAKŻE:

Następny artykuł