Pigwa - jesień
Domowa Anna/Youtube
Autor Aneta Wasilewska - 30 Października 2020

Powoli odchodzi w zapomnienie, a dziś sprawdzi się idealnie. Wykorzystujecie pigwę?

Pigwa znana jest w Polsce od dawna. Jej wykorzystywanie jest szerokie, idealnie sprawdza się w zimowe i jesienne dni. Niestety, coraz mniej mówi się o jej wspaniałych właściwościach, korzystacie jeszcze z niej?

Pigwa to owoc, który należy do tej samej rodziny, co jabłka. Ma wiele prozdrowotnych właściwości, z których warto korzystać w okresie jesienno-zimowym.

Pigwa nie tylko do herbaty

Przede wszystkim pigwa normalizuje ciśnienie krwi, chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, a eksperci nie mają wątpliwości co do tego, że jej regularne spożycie zapobiega rozwojowi choroby wieńcowej.

- Pigwa zawiera potas, który bierze udział w procesach dystrybucji płynów w całym organizmie, pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, przyczynia się do rozluźnienia tętnic, co zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej, zawału serca i udaru mózgu - przekazali eksperci.

Jedną z najpopularniejszych metod wykorzystania pigwy w Polsce, jest bezpośrednie dodanie soku, bądź całych owoców do gorącej herbaty. Nie jest to jednak jedyny sposób, w jaki można wykorzystać te niezwykle aromatyczne owce. Pigwa może być wykorzystywana na wiele sposobów. O dwóch najpopularniejszych można się dowiedzieć na kanale Domowa Anna na platformie YouTube.

Następny artykuł