
W niedzielę rosół, w poniedziałek pomidorówka. Kto tak ma?
Polacy uwielbiają dziesiątki tradycyjnych dań, które pamiętają z czasów dzieciństwa. Prym wśród najpopularniejszych polskich potraw wiedzie rosół. Każda gospodyni ma swoje sekretne triki, które sprawiają, że wywar mięsno-warzywny ma niezapomniany smak. W polskich domach w niedzielę bardzo często spożywa się rosół, natomiast w poniedziałek wiele sprytnych gospodyń zagospodarowuje resztki wywaru, przyrządzając z niego pożywną zupę pomidorową. Tysiąc razy lepsza niż na sztucznych kostkach rosołowych!
Polacy mogą nazwać zupę pomidorową jedną z narodowych zup. Niezwykle popularna, obecna chyba w każdej restauracji serwującej domowe dania i specjały kuchni polskiej. Oczywiście istnieją osoby, którym smak zupy pomidorowej nie do końca odpowiada - należą one jednak do znaczącej mniejszości.
DZISIAJ GRZEJE:
1.Pilne: najnowsze informacje ws. "piątki dla zwierząt". Ludzie nie dowierzają
2. Co z dalszymi obostrzeniami oraz zamykaniem handlu i usług? Gowin zdradza dalsze plany
3. Ukryta prawda o związkach szkół i traktorów w PRL-u. Fakty wyszły na jaw, mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Polacy i miłość do zup
Zupę pomidorową przygotowuje się niezwykle szybko, jeśli mamy w domu rosół z niedzielnego obiadu. Wystarczy dodać do niego przecier pomidorowy lub mały słoiczek koncentratu, a na koniec zabielić nieco gęstą śmietaną. Istnieją oczywiście również inne, bardziej pracochłonne sposoby na otrzymanie zupy pomidorowej. W polskich domach najpopularniejszą opcją pozostaje chyba mimo wszystko opisany wyżej przepis na szybką pomidorówkę.
Z makaronem i z ryżem
Istnieją osoby, które jadają rosół i zupę pomidorową tylko z makaronem. Z drugiej strony obecni są ci, którzy oddaliby wszystko za aromatyczną zupę z dodatkiem pysznego ryżu. Upodobań jest tyle, ilu smakoszy domowej kuchni. W Polsce rosół i wszelkiego rodzaju wywary jada się z dodatkiem makaronu - gdyby ktoś stwierdził, że dodaje do nich ryż, z pewnością spotkałby się ze zdziwieniem. Jednakże w innych krajach, na przykład na południu Europy z chęcią zjada się wywary mięsno-warzywne z dodatkiem ryżu. Brzmi oryginalnie? Z pewnością, choć nasze kubki smakowe mogą się przyzwyczaić do bardzo wielu propozycji kulinarnych.
ZOBACZ TAKŻE:
- Polacy masowo popełniają kilka błędów w przygotowaniu ciasta na pierogi. Szkoda, bo tak łatwo ich uniknąć
- Joanna Jabłczyńska uciekła z Warszawy. Fani nie dowierzają, dla kogo porzuciła wielkomiejskie luksusy
- Nowy zakaz niebawem wejdzie w życie. WIR apeluje o zmianę decyzji, konsekwencje uderzą w rolników
- Dobitny komentarz Manowskiej. Prowadząca "Rolnik szuka żony" nie pozostawiła żadnych złudzeń
- Kary nawet do 1500 złotych. Wystarczy, że kierowca zapomni o jednym
- Katarzyna Dowbor pochwaliła się nowym członkiem rodziny. Komentarz dziennikarki nie pozostawia złudzeń
- Dziecko przytuliło się do ogromnego rottweilera. Reakcja psa jedna na milion