Polacy
pixabay.com
Autor Magdalena Więckowska - 2 Listopada 2020

W niedzielę rosół, w poniedziałek pomidorówka. Kto tak ma?

Polacy uwielbiają dziesiątki tradycyjnych dań, które pamiętają z czasów dzieciństwa. Prym wśród najpopularniejszych polskich potraw wiedzie rosół. Każda gospodyni ma swoje sekretne triki, które sprawiają, że wywar mięsno-warzywny ma niezapomniany smak. W polskich domach w niedzielę bardzo często spożywa się rosół, natomiast w poniedziałek wiele sprytnych gospodyń zagospodarowuje resztki wywaru, przyrządzając z niego pożywną zupę pomidorową. Tysiąc razy lepsza niż na sztucznych kostkach rosołowych!

Polacy mogą nazwać zupę pomidorową jedną z narodowych zup. Niezwykle popularna, obecna chyba w każdej restauracji serwującej domowe dania i specjały kuchni polskiej. Oczywiście istnieją osoby, którym smak zupy pomidorowej nie do końca odpowiada - należą one jednak do znaczącej mniejszości.

Mocna akcja pod finałowym zdjęciem z Mocna akcja pod finałowym zdjęciem z Rolnik szuka żony. Komentarze zabolałyCzytaj dalej

DZISIAJ GRZEJE:
1.Pilne: najnowsze informacje ws. "piątki dla zwierząt". Ludzie nie dowierzają
2. Co z dalszymi obostrzeniami oraz zamykaniem handlu i usług? Gowin zdradza dalsze plany
3. Ukryta prawda o związkach szkół i traktorów w PRL-u. Fakty wyszły na jaw, mało kto zdaje sobie z tego sprawę

Polacy i miłość do zup

Zupę pomidorową przygotowuje się niezwykle szybko, jeśli mamy w domu rosół z niedzielnego obiadu. Wystarczy dodać do niego przecier pomidorowy lub mały słoiczek koncentratu, a na koniec zabielić nieco gęstą śmietaną. Istnieją oczywiście również inne, bardziej pracochłonne sposoby na otrzymanie zupy pomidorowej. W polskich domach najpopularniejszą opcją pozostaje chyba mimo wszystko opisany wyżej przepis na szybką pomidorówkę.

Używasz komputera? Pilne ostrzeżenie przed oszustami na popularnym portaluUżywasz komputera? Pilne ostrzeżenie przed oszustami na popularnym portaluCzytaj dalej

Z makaronem i z ryżem

Istnieją osoby, które jadają rosół i zupę pomidorową tylko z makaronem. Z drugiej strony obecni są ci, którzy oddaliby wszystko za aromatyczną zupę z dodatkiem pysznego ryżu. Upodobań jest tyle, ilu smakoszy domowej kuchni. W Polsce rosół i wszelkiego rodzaju wywary jada się z dodatkiem makaronu - gdyby ktoś stwierdził, że dodaje do nich ryż, z pewnością spotkałby się ze zdziwieniem. Jednakże w innych krajach, na przykład na południu Europy z chęcią zjada się wywary mięsno-warzywne z dodatkiem ryżu. Brzmi oryginalnie? Z pewnością, choć nasze kubki smakowe mogą się przyzwyczaić do bardzo wielu propozycji kulinarnych.

Apolonia z Apolonia z "Rolnik szuka żony" się wygadała. Powiedziała, co stało się z Ewą po programieCzytaj dalej

ZOBACZ TAKŻE:

Następny artykuł