polska
East News / Arkadiusz Ziolek
Autor Magdalena Więckowska - 8 Grudnia 2020

Polska wspina się na szczyt. Imponujące wyniki w kolejnym sektorze gospodarki

Polska może być z siebie dumna, a dokładniej - polscy pszczelarze. Ich ciężka praca wyróżnia ich na tle innych krajów Unii Europejskiej. Tak naprawdę podziękowania i gratulacje należą się też pszczołom - bez nich nie byłoby bowiem mowy o miodzie, którego liderem staje się powoli Polska.

Polski miód jest na czwartym miejscu spośród wszystkich sprzedawanych w Unii Europejskiej. Przed nami jest tylko Hiszpania, Rumunia i Węgry.

Bez upiększeń pokazała prawdziwą pracę na wsi. Przerzuciła obornik i nadal wyglądała stylowoBez upiększeń pokazała prawdziwą pracę na wsi. Przerzuciła obornik i nadal wyglądała stylowoCzytaj dalej

Polska i słodkie pszczoły

Pszczoły są niesamowitymi zwierzętami. Jeśli przypatrzeć się ich sekretnemu życiu jakie prowadzą w ulu, można by dojść do wniosku, że są rodzajem jakichś doskonalszych, nieomal zmechanizowanych istot.

Co ciekawe, każda pszczoła poświęcając całe swoje życie pracy, produkuje zaledwie małą łyżeczkę miodu. Miód jest zdrowy i pyszny, a dodatkowo przynosi dumę polskim pszczelarzom.

Jak podaje portal agropolska.pl, pszczelarstwo - zdaniem wiceszefa KOWR Marcina Wrońskiego - mogło się tak dobrze rozwinąć m.in. dzięki programom wsparcia finansowego.

Miodowe kraje

Kolejność krajów członkowskich Unii Europejskiej produkujących największe ilości to: Hiszpania, Rumunia i Węgry. Zaraz za podium jest Polska i niewykluczone, że w kolejnym roku na nim stanie.

W skali udziałów sprzedaży miodu w UE Polska ma 9%. Jak podaje portal agropolska.pl w latach 2015-2019 polskie pszczoły produkowały rocznie od 15 tysięcy do 24 tysięcy ton.

Są to tak wielkie ilości, że nieco trudno je sobie zwizualizować. Czynnikiem odpowiedzialnym za systematyczny wzrost produkcji miodu jest równolegle wzrastająca populacja pszczół w Polsce.

Mimo to pogoda nie sprzyja tym uroczym owadom, powodując śmierć wielu z nich. Dodatkowo opryski, które rolnicy stosują na polach sprawiają, że pszczoły z łatwością się zatruwają.

Teksty wybrane dla Ciebie:

Kolejną kwestią działającą na niekorzyść pszczół to wielkoobszarowe monouprawy. Warto pamiętać, że dzięki pszczołom otrzymujemy nie tylko miód - jest on tak naprawdę efektem ubocznym o wiele ważniejszego procesu, który gwarantuje życie na Ziemi.

Zapylanie kwiatostanów sprawia, że człowiek może cieszyć się wieloma owocami i warzywami. Po raz kolejny okazuje się, że bez najmniejszych stworzeń człowiek nie miałby szans na samodzielne przeżycie.

Chciał uwieść kobietę, ale bestialsko wyładował się na krowie. Pabianice nie mogą się otrząsnąćChciał uwieść kobietę, ale bestialsko wyładował się na krowie. Pabianice nie mogą się otrząsnąćCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:


Następny artykuł