polska
unsplash.com / fot. Harshal S. Hirve
Autor Magdalena Więckowska - 21 Stycznia 2021

Wspaniałe wieści o Polsce z KOWR. Świetna pozycja na rynku marchwi

Polska staje się jednym z liderów na rynku marchwi - takie informacje podał Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. W całej Unii Europejskiej Polska stała się trzecim największym producentem tego produktu.

Polska produkuje aż 12% marchwi dostępnej w całej Unii Europejskiej. W 2020 roku zbiory 95 tysięcy ton więcej niż przed rokiem.

Polska marchew podbija Europę

Polscy producenci owoców i warzyw są dobrze znani na europejskim rynku. Wiele z tego typu produktów ma swój bardzo duży udział w europejskiej produkcji. Kolejne pozytywne wieści płyną z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który poinformował, iż Polska stoi na podium w kwestii produkcji marchwi w Unii Europejskiej.

Jak podaje portal farmer.pl w 2020 roku zebrano w naszym kraju 773 tysiące ton marchwi. Dla porównania w 2019 roku marchwiowe plony wyniosły 678 tysięcy ton. Jak widać wzrostowa tendencja jest pokaźna.

Jak wiele marchwi jest natomiast eksportowanych z naszego kraju? W 2020 roku rolnicy sprzedali około 20 tysięcy ton marchwi na rynki zagraniczne. Podobną wartość przedstawia rok 2019.

Podczas pożaru padło im 110 krów. Pogorzelcy pilnie potrzebują pomocyPodczas pożaru padło im 110 krów. Pogorzelcy pilnie potrzebują pomocyCzytaj dalej

Kwestię eksportu marchwi skomentował wiceszef KOWR Marcin Wroński dla PAP, mówiąc:

- Popyt wewnętrzny na marchew ze strony krajowego przemysłu spożywczego oraz konsumentów bezpośrednich pozwala na zagospodarowanie prawie całej produkcji krajowej. Z tego powodu z granicę sprzedajemy stosunkowo niewielkie ilości tego warzywa.

Ilość eksportowanych marchwi jest na przestrzeni lat na podobnym poziomie - w latach 2015-2019 wskaźnik ten oscylował od 23 tysięcy ton do 33 tysięcy ton. Krajami docelowymi na terenie Unii Europejskiej są zazwyczaj: Słowacja (31% eksportu), Czech (20%) oraz Rumunii (14%).

Niezastąpiona marchew

Marchew jest warzywem niezwykle wszechstronnym, a także cenionym ze względu na swe niepowtarzalne właściwości zdrowotne. Jest popularnym składnikiem soków, potraw, spożywana jest w formie gotowanej, pieczonej i surowej.

Warto nakreślić, iż marchew zajmuje drugie miejsce w rankingu powierzchni upraw warzyw gruntowych w Polsce. Pierwszą pozycję zajmuje tutaj niezastąpiona polska cebula. Pola, na których rośnie marchew liczą około 22 tysięcy hektarów.

Warzywo to jest uprawiane na terenie całego kraju, lecz prawdziwymi marchwiowymi zagłębiami są województwa: świętokrzyskie, łódzkie, lubelskie, kujawsko-pomorskie, wielkopolskie oraz mazowieckie. W wymienionych regionach znajduje się aż 70% krajowych upraw marchwi.

Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:

źródło: farmer.pl

Następny artykuł