pomidory
unsplash.com / fot. Josephine Baran
Autor Magdalena Więckowska - 7 Stycznia 2021

Wielka Brytania: wyhodowano pomidory, które mogą leczyć ciężką chorobę. Nadzieja dla seniorów?

Pomidory są tak popularnym i wszechstronnym warzywem, że jego obecność w codziennej diecie stała się nieomal niezauważalna. Faktem jest jednak, iż pomidory zawierają cały szereg właściwości, które służą naszemu zdrowiu. Naukowcy z Wielkiej Brytanii wyhodowali pomidory, które są zdolne do leczenia choroby Parkinsona.

Pomidory z Wielkiej Brytanii są zdolne do wytwarzania substancji o nazwie L-DOPA, która jest znana jako lek na chorobę Parkinsona.

Pomidory, które leczą

Nie od dziś wiadomo, że pomidory to prawdziwa skarbnica zdrowia - zarówno wtedy, kiedy są spożywane na surowo, jak i w postaci przetworzonej. Substancją, która chyba najbardziej kojarzy się z pomidorami jest dobroczynny likopen - organiczny związek chemiczny będący karotenoidem.

Dzięki temu regularne spożywanie pomidorów może zmniejszyć występowanie chorób układu krążenia, opóźnić starzenie się organizmu, poprawić wygląd skóry poprzez produkcję kolagenu, czy zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych z nowotworów.

Naukowcy pracujący w Centrum John Innes w Wielkiej Brytanii pracowali nad DNA pomidora, wprowadzając do niego gen odpowiedzialny za syntezę L-DOPA z buraków. Brytyjskie pomidory są zatem modyfikowane genetycznie w taki sposób, by leczyć ludzi.

Stawki zwrotu akcyzy za paliwo dla rolników. Dane na 2021 rokStawki zwrotu akcyzy za paliwo dla rolników. Dane na 2021 rokCzytaj dalej

Szczegóły sprawy

Dlaczego to właśnie pomidor stał się wyborem brytyjskich naukowców? Okazuje się, że przemówiły za tym względy pragmatyczne - pomidory są dość łatwe w uprawie i bardzo popularne. Być może naukowcy liczą na to, że uprawa leczniczego pomidora będzie możliwa na szerszą skalę.

Tyrozyna jest aminokwasem, który występuje w wielu produktach żywnościowych. Jest ona odpowiedzialna za wytwarzanie L-DOPA. Kiedy naukowcy wprowadzili do pomidorów gen, który koduje tyrozynę, okazało się, że poziom L-DOPA podniósł się. Efektem są wyjątkowe lecznicze właściwości warzywa.

Jakie plany mają teraz brytyjscy naukowcy? Chcą stworzyć specjalny rurociąg produkcyjny, gdzie składnik L-DOPA będzie pobierany z pomidorów i oczyszczany w taki sposób, by mógł trafić do gotowego produktu aptecznego.

Jak podaje portal warzywa.pl profesor Cathie Martin z John Innes Centre wypowiedziała się:

Pomysł jest taki, że można uprawiać pomidory przy niewielkiej infrastrukturze. Jako organizmy modyfikowane genetycznie można je uprawiać pod osłonami w kontrolowanym środowisku. Wtedy można by zwiększyć produkcję, przy stosunkowo niskich kosztach.

Co więcej, profesor odniosła się również do potencjalnych korzyści lokalnego rolnictwa:

Lokalny przemysł mógłby przygotować L-DOPĘ z pomidorów, ponieważ jest rozpuszczalna i można ją ekstrahować. Wtedy można by przygotować oczyszczony produkt o stosunkowo niskiej technologii, który mógłby być wydawany lokalnie.

Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:

Następny artykuł