PRL - blok czekoladowy
Flickr Mariusz Chilmon
Autor Aneta Wasilewska - 6 Grudnia 2020

Pyszne wspomnienie PRL. Blokiem czekoladowym zajadały się wszystkie dzieci

Kto w dzieciństwie zajadał się blokiem czekoladowym? W okresie PRL było to jeden z najpopularniejszych deserów, które pojawiały się na polskich stołach. Idealnie pasowały do niedzielnej kawy i herbaty.

Bez wątpienia ten deser znany jest większości osób, które pamiętają jeszcze okres PRL. Blok czekoladowy zachwycał swoją prostotą wykonania i smakiem. Jadacie go do dzisiaj?

Banalnie prosty przepis z PRL - blok czekoladowy

Do przygotowania bloku czekoladowego potrzebujesz:

  • pół szklanki mleka
  • półtorej szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 250g masła, margaryny lub masła roślinnego
  • 2 szklanki mleka w proszku.

Dodatkowo do bloku możesz dodać herbatniki, wafle, czy ulubione bakalie.

Przygotowanie kultowego przepisu z PRL rozpocznij od przełożenia cukru, kakao, masła i mleka do garnka. Całość podgrzej, aż składniki się połączą. Trzeba pilnować, by nie doszło do zagotowania masy. Następnie ściągnij garnek z ognia i stopniowo dodawaj mleko w proszku. Całość mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Na koniec dodaj pokruszone herbatniki lub bakalie. Tak przygotowaną masę przełóż do keksówki i umieść na kilka godzin w lodówce.

Źródło: Moje wypieki

Następny artykuł