PRL - fasolka po bretońsku
HomeMaker/Pixabay
Autor Aneta Wasilewska - 7 Grudnia 2020

Klasyk kuchni PRL. Robicie jeszcze fasolkę po bretońsku?

Przepisy z PRL do dziś chętnie wykorzystywane są w kuchni. Jednym z nich jest bez wątpienia przepis na fasolkę po bretońsku. Jest idealna na chłodne dni, robicie ją jeszcze?

Przygotowujecie jeszcze kultowe danie z okresu PRL, czyli fasolkę po bretońsku?

Ogromne zaskoczenie w Ogromne zaskoczenie w "Rolnik szuka żony". Magda i Kuba wyznali wszystko przed kameramiCzytaj dalej

Teksty wybrane dla Ciebie:

Kultowy przepis PRL - fasolka po bretońsku

Do przygotowania potrzebujesz:

  • 400 g suchej fasolki "Piękny Jaś" albo dwie puszki
  • 250 g boczku
  • 250 g kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ziela angielskie, liść laurowy, 2 łyżki suszonego majeranku
Dramatyczny wypadek z udziałem ciągnika. Rolnik i jego 14-letni syn ciężko ranniDramatyczny wypadek z udziałem ciągnika. Rolnik i jego 14-letni syn ciężko ranniCzytaj dalej

Jeżeli używasz suchej fasoli, wsyp ją do garnka, zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc. Następnego dnia odcedź i zalej litrem świeżej wody. Do fasoli dodaj łyżkę soli, ziele angielskie, liść laurowy i gotuj przez półtorej godziny, aż fasola będzie miękka. Podsmaż boczek pokrojony w kostkę na patelni i dodaj do fasoli. Na tłuszczu po boczku podsmaż kiełbasę, dodaj na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę, a na sam koniec zetrzyj na patelnię czosnek. Całość umieść w garnku z fasolą, dodaj pomidory i koncentrat pomidorowy. Na koniec dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Całość gotuj jeszcze przez około 15 minut.

A skąd w ogóle wzięła się nazwa tego kultowego dania? Okazuje się, że nazwa pochodzi od a la bretonne, czyli "po bretońsku'", które w kuchni francuskiej oznacza użycie w daniu fasoli coco de Paimpol, przypominającej "Pięknego Jasia".

Zobacz także w naszych serwisach:



Źródło: Kwetia smaku

Następny artykuł