PRL - blok czekoladowy
Mariusz Chilmon/Flickr
Autor Aneta Wasilewska - 8 Października 2020

Był absolutnym hitem PRL. Blok czekoladowy, pamiętacie smak?

Blok czekoladowy od lat gości na polskich stołach. Swoją świetność w kraju zdobył w okresie PRL. Pamiętacie jeszcze jego smak?

PRL przywołuje wiele kulinarnych wspomnień. Wśród najpopularniejszych deserów z tego okresu należy wymienić blok czekoladowy. Jego niepowtarzalny smak i banalny sposób przygotowania sprawia, że do dziś cieszy się ogromnym uznaniem wśród Polaków. Pamiętacie jeszcze jego smak?

Niezaprzeczalny hit PRL - blok czekoladowy

Blok czekoladowy przygotujesz z połowy szklanki mleka, 1,5 szklanki cukru, 4 łyżek kakao, kostki margaryny oraz 2 szklanek mleka w proszku. Opcjonalnie dodać można jeszcze herbatniki lub ulubione bakalie. Przygotowanie kultowego deseru z okresu PRL rozpocznij od przełożenia mleka, cukru, kakao i margaryny do garnka. Podgrzej na małym ogniu, aż wszystkie składnik się połącza. Po zdjęciu z ognia dodaj do masy mleko w proszku i wymieszaj. Teraz do czekoladowej masy można dodać ulubione dodatki w postaci herbatników czy bakalii. Całość przełóż do formy keksowej i wstaw do lodówki na kilka godzin. Prostszego przepisu na niepowtarzalny deser już chyba nie ma.

Kultowe smaki PRL

A wam, jakie smaki PRL najbardziej zapadły w pamięć? Był to właśnie blok czekoladowy? Ostatnio przypominaliśmy inny niezapomniany smak PRL - watę cukrową, która razem z blokiem czekoladowym tworzą kultowy duet deserów z okresu PRL.

Źródło: Domowe wypieki

Następny artykuł