PRL - szyszki
Youtube/ Smaczne-PrzepisyTV
Autor Aneta Wasilewska - 15 Października 2020

Jedliście kultowe szyszki z PRL-u? Wystarczy kilka chwil, by przygotować je samemu

PRL do dziś jest wspomniany przez Polaków. Tamten okres budzi wiele ciepłych myśli na temat potraw, dań i deserów, które już dziś rzadko przygotowujemy w zaciszu własnej kuchni, a szkoda. Niezapomniany smak szyszek bardzo łatwo odtworzyć własnoręcznie. Wystarczy tylko kilka minut.

Pamiętacie jeszcze kultowe szyszki, które w okresie PRL cieszyły się ogromną popularnością? Ich słodki smak i chrupkość bardzo łatwo odtworzyć we własnej kuchni. Potrzeba zaledwie kilku składników oraz paru minut, by cieszyć się tym wspaniałym smakiem.

Kultowe szyszki z PRL - banalnie prosty przepis

Do przygotowania około 20 kultowych szyszek z PRL potrzebne będzie:

  • 60 g ryżu preparowanego
  • 300 g krówek
  • 125 g masła albo margaryny.

Zrobienie szyszek zajmie wam nie więcej niż 10 minut. Rozpocznij od pokrojenia krówek na kawałki razem z margaryną albo masłem. Oba produkty umieść w garnku na małym ogniu. Pamiętaj, żeby cały czas je mieszać, by masa nie przywarła do dna garnka. Kiedy masa już będzie rozpuszczona, dodaj ryż preparowany i wymieszaj. Z całości uformuj kulki. Z danej ilości składników powinno wyjść około 20 szyszek. Uformowane szyszki pozostaw do zastygnięcia. Kultowe szyszki z PRL są już gotowe, by podać je do kawy czy herbaty. Jesienną i zimową porą będą idealną przekąską w pracy, czy w szkole.

Przepisy z PRL

Dziś warto sięgać po przepisy z PRL. Nie dość, że najczęściej dania i desery można przygotować z zaledwie kilku składników, to ich koszt jest niewielki. Dodając do tego kilka minut, mamy gotowe pyszne wspomnienie z okresu PRL. Jeżeli nie macie pomysłu na dzisiejsze śniadanie, zachęcamy do skorzystania z hitowego przepisu, o którym już pisaliśmy wcześniej. Będzie to smakowity powrót do minionych lat.

Źródło: Domowe wypieki

Następny artykuł