PRL - ciastka orzeszki
Kulinarne przygody/YouTube
Autor Aneta Wasilewska - 17 Października 2020

Kultowy deser PRL. Pamiętacie jeszcze ciastka orzeszki?

Pamiętacie jeszcze ciastka orzeszki? Były prawdziwym hitem w okresie PRL. Dziś niewiele osób przygotowuje je we własnej kuchni, na próżno ich też szukać na sklepowych półkach.

W PRL ciastka orzeszki były absolutnym hitem. Gospodynie do ich przygotowywania wykorzystywały specjalne blaszane opiekacze. Pamiętacie jeszcze te ciastka?

Niezaprzeczalny hit PRL - ciastka orzeszki

Ciastka orzeszki zyskały ogromną popularność w Polsce w okresie PRL, wtedy przygotowywane były w niemalże każdym domu. Niestety, dziś coraz rzadziej można je spotkać podczas przyjęć, czy wspólnych obiadów. Zdecydowanie ciężko będzie także o nie w sklepach. Nie ma jednak czym się przejmować. Kultowy deser PRL z łatwością można wykonać w zaciszu własnej kuchni.

Do przygotowania ciastek orzeszków potrzebujesz:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczka sody
  • kostka masła 200 g
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 1 żółtko.

Natomiast do kremu:

  • masło 100 g
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125 ml wody ( pół szklanki)
  • opakowanie mleka w proszku 250 g
  • łyżka kakao
  • garść siekanych dowolnych orzechów

Przygotowanie jest banalnie proste, wystarczy zagnieść ciasto z podanych składników i uformować kuleczki, po czym umieścić je w opiekaczu i piec przez kilka minut. Dziś niektóre gofrownice mają specjalne blaszki do przygotowywania tych ciastek, możesz skorzystać także z łyżki do formowania łupin. Następnie przygotuj orzechową masę. Rozpocznij od rozpuszczenia masła, dodania cukru, wody i kakao. Całość zdejmij z ognia, gdy skończy się gotować. Po chwili dodaj mleko w proszku i zamieszaj. Dopiero na sam koniec dodaj do masy orzechy. Teraz wystarczy tylko połączyć łupiny z kremem i zjadać się kultowym deserem z PRL. Zarówno przepis, jak i zdjęcie niezapomnianych orzeszków pochodzi z bloga Kulinarne Pyszności.

Następny artykuł