PRL - orzeszki
Kulinarne przygody/YouTube
Autor Aneta Wasilewska - 23 Listopada 2020

Kultowy jesienny deser z PRL. Pamiętacie jeszcze ciastka orzeszki?

Kto jeszcze pamięta ten deser? Ciastka orzeszki były bardzo często wykonywane w okresie PRL, a dziś coraz mniej osób o nich w ogóle pamięta. Przygotowanie słodkich ciasteczek nie zajmie dużo czasu.

Ciastka orzeszki to jeden z symboli okresu PRL. Przygotowywały je niemalże wszystkie gospodynie. Najczęściej z przepisu korzystano w jesienne dni, kiedy najłatwiej było o orzechy, potrzebne do przygotowania masy.

Pamiętacie jeszcze, kiedy ostatni raz się nimi zajadaliście? Może warto odświeżyć sobie wspomnienia i przygotować je dla siebie i całej rodziny?

Prowadzisz chów albo hodowlę? Już niebawem startuje kolejne dofinansowanie, można otrzymać nawet 100 tys. złProwadzisz chów albo hodowlę? Już niebawem startuje kolejne dofinansowanie, można otrzymać nawet 100 tys. złCzytaj dalej

DZISIAJ GRZEJE:

    1. Ogromna rodzinna tragedia. 65-latka nie miała żadnych szans, została wciągnięta przez rozrzutnik
    2. Sprzedaż maleje, a rząd szykuje nowy podatek. Skutki odczujemy dość szybko
    3. Niestosowne słowa fanki na temat “Rolnik szuka żony”. Manowska dała jej popalić, bezpośrednia do bólu

Niezapomniany, jesienny deser z PRL

Do przygotowania ciasta na orzeszki potrzebujesz:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczka sody
  • kostka masła 200 g
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 1 żółtko.

Krem wykonasz z:

  • Orzechy włoskie 200 g
  • Mleko szklanka 250 ml
  • Masło kostka 200 g
  • Cukier puder 1/2 szklanki.
Obrazy RolnikINFO"Rolnik szuka żony": kandydat Magdaleny w niecenzuralnych słowach za jej plecami, bolesne oskarżenieCzytaj dalej

Przygotowanie ciastek rozpocznij o zagniecenia wszystkich składników na ciasto. Z nich uformuj małe kuleczki i piecz przez kilka minut w opiekaczu. W tym czasie orzechy zmiel na pył i zalej gorącym mlekiem, dodaj namoczone orzechy i zmiksuj, aż masa będzie rzadka. Teraz wystarczy przełożyć krem do łupinek i lekko docisnąć, by się ze sobą skleiły. Tak przygotowane orzeszki wstaw do lodówki, by masa zastygła.

Zarówno przepis na wspaniałe orzeszki z PRL, jak i zdjęcie pochodzi z bloga Kulinarne Przygody.

ZOBACZ TAKŻE W NASZYCH SERWISACH:

      1. Gołąbki duszone w kapuście kiszonej. Rewolucyjny przepis, nawet Gessler nie zrobi lepszych
      2. Pamiętacie serial “Doktor Quinn”? Wiemy, co teraz robi Erika Flores, odtwórczyni roli Coleen Cooper
      3. Od przyszłego roku zmiana przepisów. Wiemy, czy obejmą budynki inwentarskie i hodowlane
      4. Dramatyczny apel Andrzeja z "Rolnicy. Podlasie". Chodzi o zdrowie jego ojca
      5. Kurniki w piekielnym ogniu: żywioł szalał bez litości, gigantyczne straty
      6. Uparty szczeniak bez przerwy prosił, by wpuszczono go na kanapę. W końcu puściły mu nerwy
      7. Zbigniew Boniek pilnie ogłosił swoją decyzję ws. zwolnienia Jerzego Brzęczka. Zaprosił go na rozmowę, kibice byli wściekli

Następny artykuł